22.9.2023

Syksyn säästövinkit: Miten valmistautua taloudellisesti viileämpään vuodenaikaan?

Syksy tuo mukanaan kauniit lehtien värit ja viileämmät säät, mutta se voi tuoda myös haasteita henkilökohtaiseen talouteen. Laskeneet lämpötilat ja odottamattomat kulut voivat vaikuttaa budjettiin. Onneksi voit valmistautua taloudellisesti viileämpään vuodenaikaan seuraavilla säästövinkeillä.

 

Tarkista ja päivitä talousbudjetti

 

Syksy on hyvä aika tarkistaa talousbudjettisi tai tehdä sellainen. Pohdi, mistä menoista voit leikata ja optimoi menosi. Budjettiin on tärkeää varata myös osuus yllättäviä menoja varten.

Kesällä on tyypillistä elää hieman budjetin yli, joten syksyn tullen on järkevää käydä läpi missä taloutesi menee ja tehdä tarvittavat toimenpiteet.

 

Tee säästöjä energiakustannuksissa

 

Viileämmät säät tarkoittavat usein korkeampia lämmityskustannuksia. Säästä energiaa säännöllisellä lämmitysjärjestelmän huollolla sekä tiivistämällä ikkunat ja ovet. On myös hyvä tarkastella olisiko energiaremontti ajankohtainen.

On myös järkevää kilpailuttaa oma sähkösopimus ja tarkastella, mikä sähkösopimus on taloudellesi paras.

 

Hyödynnä kausialennukset

 

Syksy tuo mukanaan monia kausialennuksia, erityisesti vaatteiden ja ulkotarvikkeiden osalta. Osta tarpeelliset tavarat alesta ja säästä näin pitkällä tähtäimellä.

Myös sesongissa olevia raaka-aineita kannattaa hyödyntää ruokaa valmistaessa. Sesongissa olevat tuotteet ovat parhaimmillaan ja yleensä myös edullisempia.

 

Suunnittele lomakauden menoja

 

Vaikka kesäloma on vasta hetki sitten päättynyt, on sekä syysloma, että joululoma lähempänä kuin uskotkaan. Suunnittele lomamatkat ja lahjahankinnat ajoissa, jotta voit hajauttaa näihin liittyvät kulut tasaisesti usealle kuukaudelle. Ei ole siis hölmöä hankkia joululahjoja tänä vuonna jo hyvissä ajoin!

 

Sateisen päivän rahasto

 

Odottamattomat kulut tulevat nimensä mukaisesti yllätyksenä. Rakenna sateisen päivän rahasto itsellesi laittamalla säännöllisesti sivuun pieni summa rahaa joka kuukausi. Tämä auttaa yllättävän menon tullen tai voi tehdä jostain päivästä erityisen.

Syksy voi olla haasteellinen vuodenaika taloudelle, mutta oikeilla säästövinkeillä voit valmistautua siihen ja nauttia vuodenajasta ilman rahahuolia. Pidä budjettisi kurissa, säästä energiaa ja suunnittele tulevat menosi viisaasti – näin voit nauttia syksystä täysillä!

Jos kuitenkin yllättävä meno ehti jo ennättää, tutustuthan Halino lainaamme!