1.2.2023

Budjetointi on hyväksi kaikille

Välillä tuntuu, että rahat kuluu huomaamatta ja kulutus on todellisuudessa suurempaa, mihin olet varautunut. Pitkällä juoksulla tämä saattaa koitua ongelmaksi, mikäli niin sanotusti sukan varteen ei jää mitään pahan päivän varalle.

Budjetointi saattaa useamman korvaan kuulostaa yritykselle laaditulta prosessilta, mutta todellisuudessa se on ihan yhtä suositeltavaa ihan jokaisen talouteen. On tärkeää tiedostaa, mistä omat tulot ja menot muodostuvat sekä kuinka paljon ne todellisuudessa on. Tiedostamalla nämä, myös esimerkiksi säästämisen aloittaminen on helpompaa.

 

Budjetoinnin hyödyt

 

Tasapainoisen talouden perustana toimii budjetointi. Erityisesti jos haluat laittaa taloutesi parempaan kuntoon, on budjetointi oiva ensiaskel sitä kohti. Budjetoinnin avulla kykenet paremmin ohjaamaan kulutustasi ja tiedät tarkalleen, mihin rahasi kuluvat. Kuukauden loppupuolella ei myöskään tarvitsisi enää ihmetellä, mihin kaikki rahat ovat lipuneet.

Budjetointia aloittaessa kannattaa asettaa itselleen konkreettisia tavoitteita. Tavoitteita voi olla esimerkiksi tietyn rahasumman säästäminen, oman kulutuksen vähentäminen tai veloista eroon pääseminen. Tavoitteet kannattaa asettaa realistisesti eikä omia tulo- ja menoarvioita kannata ali- tai yliarvioida. Tavoitteet teet itseäsi varten, joten itsensä huijaaminen ei auta.  

 

Vinkkejä budjetointiin

 

Kun olet asettanut itsellesi tavoitteet, on budjetointi mielekkäämpää aloittaa. Yksinkertaisimmillaan budjetointi on tulojen laskemista yhteen ja niistä menojen vähentämistä. On kuitenkin suositeltavaa paneutua budjetointiin vähän enemmän. Voit laatia budjetin joko kuukausi tai vuosikohtaisesti, tämän valitsemiseen kannattaa peilata asettamiasi tavoitteita, kumpi vaihtoehto tukee näitä paremmin?

Aloita laskemalla kaikki tulosi yhteen. Tuloja voi kertyä mm. palkasta, mahdollisista etuuksista kuten työttömyyskorvauksesta, eläkkeistä, sairauspäivärahasta ja lapsilisistä. Muista vähentää tuloista verot sekä muut pakolliset maksut. Mikäli sinulla ei ole kiinteää kuukausipalkkaa, kannattaa olla erityisen tarkka arvioidessa tulevan palkan määrää, eikä sitä kannata arvioida yli.

Vähennä tuloista kustannukset. Aloita kiinteistä kustannuksista kuten asumiskustannukset, joihin lukeutuu mm. vuokra, kiinteistöverot ja sähkö- sekä vesimaksut. Sähkö- ja vesimaksujen määrää voi olla vaikea arvioida. Voit kuitenkin vertailla aikaisempia laskuja ja laskea näistä vaikka keskiarvon.

Huomioi kuluissa myös matkustamisesti ja autosta aiheutuvat kulut kuten polttoainekustannukset, auton vakuutukset sekä pysäköintikulut. Mikäli käytät julkista liikennettä, huomioi lippujen hinnat.

Muita kuluja voi olla myös vakuutukset, lainojen lyhennykset, erinäisten suoratoistopalveluiden maksut, puhelinlasku sekä harrastuksien maksut.

Muuttuviin kustannuksiin kuten ruokaan ja juomaa, hygieniatarvikkeisiin, vaatteisiin ja kenkiin, menee vaihteleva määrä rahaa. Voit verrata aikaisempaa kulutustasi esim. ruokakauppaostoksista ja arviodia, mikä on kulutuksesi kyseisellä osa-alueella. Itselle kannattaa asettaa esimerkiksi maksimimäärä, joka on käytettävissä kyseisellä ajanjaksolla. Näin ollen on helpompi miettiä, kuinka paljon rahaa on jäljellä vaikka vaatteisiin tietyllä ajanjaksolla.

Kun budjetti alkaa näyttämään hyvältä, tarkista, että budjetti on tasapainossa. Varmista, että tulosi kattaa menosi. Budjettiin kannattaa jättää aina kuitenkin pelivaraa ikäville yllätyksille kuten lääkärikäynneille tai isommille pakollisille hankinnoille.

Budjetin tasapaino ei ole myöskään ideaalein silloin kuin menot ovat täsmälleen yhtä suuret kuin tulot. Mikäli näin on, käy kululista läpi ajatuksella. Olisiko jotain, mistä voisit hieman nipistää?