10.1.2024

Uusi vuosi uudet kujeet - myös lompakolle

Kalenterissa on kääntynyt uusi sivu, kun olemme toivottaneet uuden vuoden tervetulleeksi. Vuoden vaihteessa tulee helposti mietittyä, mitkä asiat muuttuvat vuoden vaihteen myötä. Oletko asettanut itsellesi tavoitteita tai toiveita tulevalle vuodelle? Monet toivovat erinäisiä muutoksia näinä aikoina, mutta myös yhteiskunnallisesti uusia muutoksia astuu voimaan perinteisesti tammikuun alussa. Listasimme muutamia muutoksia, jotka saattavat vaikuttaa myös sinun rahapussiin!

 

Ansiotuloverotus keventyy

Useissa tuloluokissa ansiotuloverotus kevenee. Esimerkkinä 3600 euroa kuukaudessa bruttona tienaava maksaa kuukaudessa 26 euroa vähemmän veroja eli veroprosentti pienenee 0,7 prosenttia.

 

Asumisen kustannukset

Vuodenvaihteessa ensiasunnon ostajien varainsiirtoverovapaus poistui. Asumisen kustannuksissa on tapahtunut muutoksia jo viime vuoden puolella kun vuoden 2023 lokakuussa kiinteistöjen varallisuusvero laski kolmeen prosenttiin ja asunto-osakkeiden 1,5 prosenttiin.

 

Autoilijoiden kevennykset

Myös ajoneuvovero koki uudistuksia, kun perusveroa laskettiin keski- ja suuripäästöisille autoille sekä vanhoille autoille. Keskimäärin kevennys on noin 28 euroa vuodessa ja koskee noin 1,8 miljoonaa autoa. Myös polttoaineiden valmisteveroa kevennetään noin neljä senttiä litralta.

 

Lounasetu

Myös lounasedun verotusarvot muuttuvat. Vuonna 2023 lounaan enimmäisarvo oli 12,7 euroa ja työntekijän maksama vähimmäisarvo tästä oli kahdeksan euroa. Vuodenvaihteen myötä lounaan enimmäisarvo nousee 13,5 euroon, jolloin työntekijän maksama vähimmäisarvo nousee 8,5 euroon.

 

Tässä listattuna vain osa rahapussiin vaikuttavista muutoksista. Muutoksia on hyvä tarkastella etenkin, mikäli ne vaikuttavat sinun rahapussiin. Vuodenvaihteessa on myös oiva aika alkaa pohtimaan omaa talouttaan, tekemään suunnitelmia ja pohtia tulevan vuoden budjettia!