4.1.2023

Sähkölaskuihin rahallista tukea – miten ja mistä?

Pidemmän aikaa puheenaiheena ovat olleet korkeat sähkönhinnat. Useammalle on saattanut tulla ikävänä yllätyksenä, kuinka suuri sähkölasku postissa on tipahtanut kotiin. Nyt on mahdollista hakea rahallista avustusta sähkölaskuihin!

 

Mitkä avustukset?

 

Joulukuussa 2022 Verohallinto ja Kela kertoivat sähkötuesta sekä sähkövähennyksesta, jotka on kehitetty sähkön hinnan rajun nousun johdosta. Molempia avustuksia ei ole mahdollista saada, ja jokaisen tulee itse selvittää, mihin avustukseen olisi mahdollisesti oikeutettu.

Keräsimme tärkeimmät tiedot molemmista avustuksista, jotta on helpompi selvittää mikä avustus mahtaa olla juuri teidän taloudelle se sopiva!

 

Sähkövähennys

 

Sähkövähennys on ensisijainen avustusmuoto, joka on suorassa yhteydessä verotukseen. Sähkövähennykseen on oikeutettu kun sähköenergiamenot ovat yli 2000 euroa tammi-huhtikuun aikana, sekä veroja kertyy riittävästi vähennyksen tekemiseen.

Sekä sähkövähennys että -tuki ovat väliaikaisia avustuksia ja niitä voi saada ainoastaan vuodelta 2023. Sähköenergian kuluissa ei huomioida sähkönsiirron maksua, eli kun lasket sähkökuluja yhteen, älä laske mukaan sähkönsiirtomaksua. Ajanjakso, jolta avustusta voi hakea on tammi-huhtikuu. Mukaan ei siis lasketa joukukuun sähkölaskua vaikka sen maksu osuisikin tammikuun puolelle. Huhtikuun sähkölasku puolestaan taas kuuluu ajanjaksolle, vaikka sen maksaminen tapahtuisikin konkreettisesti vasta toukokuussa.

Mikäli sähköenergian kulut tältä ajanjaksolta on yli 2000 euroa, voit saada sähkövähennystä. Vähennys on 60% niistä kuluista, jotka ylittävät tämän 2000 euron rajan. Vähennyksen enimmäismäärä on kuitenkin 2400 euroa vakituista asuntoa kohden, avustusta voi saada ainoastaan yhdestä asunnosta, vaikka olisikin useampi vakituinen asunto.

Sähkövähennyksellä sekä muilla kotitalousvähennyksillä on yhteinen 100 euron omavastuu, mikäli et tee muita kotitalousvähennyksia, tämä 100 euron vähennys vähennetään sähkövähennyksestä.

Sähkövähennys tehdään suoraan veroista. On mahdollista, että sähkövähennys on suurempi kuin verojen määrä, mikäli näin on, Verohallinto vähentää yli jääneen osuuden puolisosi veroista. Omien verojen määrää suositellaan arvioida  Veroprosenttilaskurilla. Mikäli maksettavia veroja ei ole tarpeeksi siihen, että hyötyisit sähkövähennyksestä kannattaa hakea Kelan myöntämää sähkötukea, josta kerromme lisää myöhemmin.

Vähennystä pääsee hyödyntämään jo vuoden 2023 aikana. Tekemällä verokorttimuutoksen ja arvioimalla 4 kuukauden sähköenergiankulut, vähennys pienentää veroprosenttiasi loppuvuodeksi. Kun tiedät toteutuneet sähköenergiakulut on sinun tehtävä vielä uusi verokorttimuutos, johon korjaat aiemmin tekemäsi arvion. Tämä tulee tehdä viimeistään esitäytettyyn veroilmoitukseen vuoden 2024 keväällä.

On myös mahdollista tehdä verokorttimuutos vasta myöhemmin vuoden 2023 aikana, kun tiedät jo sähköenergiankulut. Näin ollen teet muutoksen toteutuneiden kulujen pohjalta, jolloin vähennys pienentää veroprosenttiasi loppuvuodelle.

 

Sähkötuki

 

Sähkötuki on vaihtoehtoinen avustus silloin, kun kotitaloudelle ei kerry veroja pienien tulojen takia riittävästi, jotta sähkövähennyksestä olisi hyötyä. Sähkötukea haetaan puolestaan Kelalta.

Sähkötukea voi saada, jos sähkölasku on suuri mutta et voi saada verotuksessa täysimääräistä sähkövähennystä. Sähkötukea voi saada vakituisessa käytössä olevan asunnon sähköenergiamenoihin, jotka ovat syntyneet ajalla 1.1. – 30.4.2023.

Myöskään sähkötukeen ei lasketa mukaan sähkönsiirron maksua tai mahdollisia viivästysmaksuja. Sähkötuessa omavastuu on 400 euroa kuukaudessa ja sähkötuen määrä on 60% niistä sähkömenoista, jotka ylittävät tämän 400 euroa. Mikäli siis sähkökulut eivät ylitä 400 euroa kuukaudessa, et ole oikeutettu sähkötukeen.

Sähkötukea voi saada enintään 660 euroa kuukaudessa, tämä määrä tukea maksetaan kun sähköenergiamenot ovat 1500 euroa kuukaudessa tai enemmän. Tuesta ei makseta veroja eikä se vaikuta muihin saamiisi etuuksiin. Mikäli olet kuitenkin hakenut perustoimeentulotukea, ja osa sähkölaskusta katetaan perustoimeentulotuella, et voi saada sähkötukea tähän osaan laskua.

Sähkötukea voi hakea tammikuussa 2023 alkaen. Kuitenkin sähkömenoja voi olla vaikea arvioida etukäteen, jonka vuoksi on mahdollista hakea tukea vasta myöhemmin, tukea voi hakea vuoden 2023 loppuun saakka, jonka vuoksi tammi-huhtikuun sähkölaskut kannattaa laittaa talteen!

 

Halinolta apua yllättävään sähkölaskuun

 

Avustukset eivät siis suoraan vaikuta sähkölaskun maksamiseen juuri sinä hetkenä. Kun lasku kilahtaa postiluukusta, voi maksaminen tuottaa haasteita. Sähkölaskun määrään luonnollisesti vaikuttaa sähkönkulutus, jota kannattaa nyt erityisesti tarkkailla sekä pyrkiä vähentämään kulutusta. Voit katsoa Halinon vinkit oman sähkölaskun pienentämiseen.

Jos kuitenkin  sähkölasku osoittautuu omaan budjettiin liian suureksi, voi yllättäviin kuluihin hakea vakuudetonta lainaa meiltä! Katso tarkemmat tiedot Halino-lainastamme, josta voi olla apua nopeaan rahan tarpeeseen!