3.11.2022

Tavoitteena pienempi sähkölasku? Viisi konkreettista vinkkiä kohti päämäärää.

Postilaatikosta pudonnut sähkölasku saattaa tänä päivänä loksauttaa leuat auki. Sähkölaskun suuruus on voinut kasvaa jopa puolta suuremmaksi kuin aikaisemmin, johtuen sähkön hinnan noususta.

Valitettavasti edessämme on pitkä ja pimeä talvi, joten viimeistään nyt on hyvä tarkastella omaa sähkön kulutusta tarkemmin, ja tiedostaa, mistä oma sähkölaskusi koostuu ja miten sitä voisi omilla teoilla pienentää.

Listasimme viisi konkreettista vinkkiä, joiden avulla leuan loksahduksilta voidaan välttyä seuraavan laskun saapuessa!

 

1. Säädä lämmitys – säästä rahaa

 

Erityisesti suurien talojen lämmitykseen kuluu valtavasti sähköä. On hyvä tiedostaa, että jo parin lämpöasteen muutos voi säästää huomattavan määrän energiaa. Mikäli kodista löytyy tiloja, jotka eivät ole aktiivisessa käytössä, on kannattavaa, että näiden tilojen lämpötila säädetään pienemmälle.

Hukkalämmön hyödyntäminen on järkevää. Käyttäessäsi uunia tai saunaa, kannattaa uunin luukku tai saunan ovi jättää auki laitteen sammuttamisen jälkeen, jotta hukkalämpö lämmittää kotia. Vastaavasti ikkunat kannattaa pitää visusti kiinni kylminä aikoina sekä peittää ne verhoilla yön ajaksi, jotta lämpöä ei karkaa.

 

2. Vertaile valaistusta

 

Kaikille on varmasti tuttu ’’Sammuta turhat valot’’ -ohje, mutta se on edelleen paikkaansa pitävä. Nykyään tärkeää on myös kuitenkin se, minkälaisia lamppuja kotiinsa hankkii.

Halvin lamppu kaupassa ei välttämättä ole taloudellisesti järkevin valinta. Halvemmat lamput yleensä kuluttavat enemmän sähköä. Ostaessasi uutta lamppua, on suositeltavaa valita energiatehokas vaihtoehto. Erityisesti LED-valot ovat hyvä ja erittäin energiatehokas vaihtoehto.

 

3. Säästäväistä saunomista

 

Pitkä ja kylmä talvi tuntuisi vielä pidemmältä ja kylmemmältä meille suomalaisille ilman niin rakasta saunaa. Suuri osa kodeista löytyvistä saunoista lämpenee sähköllä, joka valitettavasti tuntuu sähkölaskussa.

Saunaa lämmittäessä ota huomioon, ettei sauna ole turhaan päällä. Istahda lauteille nopeasti kun sauna on lämmin ja sammuta kiuas heti kun poistut saunasta.

Yhteiset saunahetket ovat myös suotavia, on järkevää, että perheen jäsenet käyvät samana iltana saunassa, jotta saunaa ei tarvitse lämmittää useana iltana. Näin sähköä säästyy jo reilusti!

Mikäli olet vasta valitsemassa kiuasta saunaan, kannattaa kiuasta valitessa ottaa huomioon sen käyttötarkoitus sekä saunan koko!

 

4. Taloudellisempaa pyykkäämistä

 

Pyykkien peseminen on välttämätöntä, mutta se vie vuosittain myös valtavasti rahaa, kun ottaa huomioon veden, sähkön sekä pesuaineiden kulutuksen.

Pese pyykkiä kun kone on täynnä, puoliksi tyhjien koneellisten pesemistä kannattaa välttää, jotta pesukertoja voidaan vähentää.

Mikäli vaatteet eivät varsinaisesti ole likaisia, kannattaa ne mieluummin tuulettaa ulkona, kun pestä koneessa, näin säästät niin itse vaatetta kuin energiaa.

Kun olet valitsemassa uutta pesukonetta, kannattaa varmistaa, että koneen energiatehokkuus on A tai A+, uusissa koneissa on mahdollisesti myös esimerkiksi valittavissa eco-ohjelma tai muu energiatehokkaampi pesuohjelma, jonka käyttö on suotavaa.

 

5. Kodinkoneiden järkevä käyttäminen

 

Järkevin tapa säästää energiaa on käyttää kodinkoneita ja sähkölaitteita mahdollisimman energiatehokkaasti. Tällä muun muassa tarkoitetaan toimintaa, jota jokainen kohtaa useita kertoja päivässä. Kuten kodinkoneiden sammuttamista käytön jälkeen ja turhan käyttämisen välttämistä.

Ostaessasi uusia sähkölaitteita, kannattaa huomioida, että energialuokka olisi A tai A+.

Mikäli olet pohtimassa uuden tietokoneen ostamista, on läppäri tai tabletti energiatehokkaampi vaihtoehto. Pöytätietokone kuluttaa läppäriä ja tablettia enemmän energiaa.

 

Bonusvinkki: kilpailuta sähkösopimus

 

Näiden vinkkien lisäksi on tärkeää myös kilpailuttaa oma sähkösopimus tasaisin väliajoin! Voit vertailla sähkösopimuksia esimerkiksi energiaviraston sähkövertailussa.