22.2.2023

Koetko ansaitsevasi liian vähän – pyydä palkankorotusta oikein

Tuntuuko sinusta, että tekemäsi työ on arvokkaampaa verrattuna siihen, kuinka paljon saat palkkaa? Useimpia meistä kauhistuttaa ajatus palkkaneuvotteluista tai palkankorotuksen pyytämisestä. Suurena esteenä palkankorotuksen saamiseen onkin pelko sen pyytämisestä. Listasimme kuitenkin asioita, jotka kannattaa huomioida palkkaneuvotteluun mennessä.

 

Estääkö pelko sinua?

 

Usean meistä ja suuren rahapussin välillä voi olla pelko. Se voi olla esimerkiksi pelkoa siitä, että et koe ansaitsevasi saada enempää rahaa. Aikaisemmassa artikkelissamme selvitimme erinäisiä hälytysmerkkejä liittyen epäterveeseen suhteeseen rahaan. Osa meistä voi kokea, ettei ansaitse tulojaan tai saatikaan suurempia tuloja. Asiaa kannattaa kuitenkin tarkastella kokonaisuutena. Millaista arvoa tuotat yritykselle ja kuinka tärkeä osa yrityksen tulosta oma tekemisesi on. Voi olla, että olet tehnyt arvokkaampaa työtä, mitä oletkaan edes ajatellut.

Torjutuksi tulemisen pelko vaikuttaa myös vahvasti siihen, uskallammeko pyytää palkankorotusta. On olemassa mahdollisuus, että palkankorotuspyyntöön vastataan kielteisesti. On kuitenkin tärkeä muistaa, että kielteinen vastaus ei ole välttämättä lopullinen. Tällaisessa tilanteessa, uskalla kysyä konkreettisia asioita, joiden tulisi täyttyä, että palkankorotus on realistinen.

Torjutuksi tulemisen pelon lisäksi voidaan tuntea pelkoa myös työpaikan menettämisestä. Pelko torjutuksi tulemisesta alkaa tuntua pieneltä kun pelätään työpaikan menettämistä. On hyvin epätodennäköistä, että menetät työpaikkasi pyytäessäsi korotusta palkkaan. Yritykselle rekrytointiprosessi ja uuden työntekijän hankkiminen tilallesi on paljon kalliimpaa, kuin antaa sinulle palkankorotus.

Mutta näitä pelkoja et joudu edes kohtaamaan, mikäli sinut pitää erillään suuremmasta rahapussista pelko itse neuvotteluista. Ajatus palkkaneuvotteluista voi tuntua jännittävältä tai jopa pelottavalta, mutta siihen kannattaa varautua hyvin.

 

Miten varautua palkkaneuvotteluihin?

 

Omaa palkkaasi kannattaa tarkastella vuosittain ja erityisesti mikäli työnkuvasi muuttuu. Harvoin palkankorotusta tullaan tarjoamaan, joten mikäli koet ansaitsevasi suurempaa palkkaa, uskalla ottaa asia puheeksi.

Omista onnistumisista on tärkeää viestiä aktiivisesti. Mikäli tiedät kehittyneesi ja tehneesi työt loistavasti, uskalla iloita siitä ääneen. Kun viestit onnistumistasi ja ansioistasi aktiivisesti, ei palkankorotuspyynnön pitäisi tulla esihenkilölle yllätyksenä.

Useilla työpaikoilla työntekijöille järjestetään kehityskeskusteluja, jotka ovat oiva tilaisuus ottaa palkka puheenaiheeksi. Mikäli kehityskeskusteluja ei työpaikallasi järjestetä, uskalla varata keskusteluaika itse.

Palkkaneuvotteluun on hyvä valmistautua kunnolla. Palkkaneuvottelu on tilaisuutesi perustella, miksi ansaitset korotuksen. On hyvä pohtia perusteluita, jotka vetoavat työnantajaan. Käy esimerkiksi läpi aikaisempia projektejasi sekä onnistumisiasi, joiden avulla perustelu on konkreettisempaa. Mikäli pystyt muuttamaan nämä konkreettiset esimerkit numeroiksi, on se vielä parempi!

Ennen neuvotteluja sinun on hyvä tiedostaa, mitä muille samassa työtehtävässä toimiville maksetaan. Tämän voi selvittää työkaverilta kysymällä, mutta mikäli työyhteisössä ei ole avointa palkasta puhumisen kulttuuria, voit selvittää, mitkä ovat ammattiliittosi suositukset palkanmaksusta.

Kerää itsevarmuutesi ennen neuvotteluja. Koska tehtävänäsi on perustella, miksi ansaitset korotuksen, tulee sinun kertoa asiasi siten, että uskot itseesi. Jos et itse usko itseesi, tuskin myöskään työnantajasi. Käy perusteet ja esimerkit läpi huolella, jotta osaat seistä niiden takana mahdollisten kysymysten tullessa.

On myös mahdollista, että neuvottelujen jälkeen kuulet kielteisen vastauksen. Mikäli näin käy, älä lannistu. Pyydä esihenkilöltä konkreettisia kehitysaskelia, joiden täytyttyä palkankorotus on aiheellinen. Muista myös pyytää uutta neuvotteluaikaa esimerkiksi puolen vuoden päähän, jotta asia ei unohdu kokonaan!