15.11.2023

Järkyttääkö kauppalaskut - Tältä näyttää tulevaisuus

ruokakorivertailu

Yleinen hintojen nousu on koskettanut meitä kaikkia. Useat meistä ovat joutuneet pohtimaan, mistä kulueristä pitää pihistää, jotta pysytään budjetissa. On kuitenkin tosiasia, että elintarvikkeisiin menee viikoittain suuriakin summia rahaa. Ruoan hinnalla on niin suuri vaikutus suomalaisten lompakkoihin, että se vaikuttaa jopa koko kansantalouteen. Suomalaisten kulutusmenoista selvästi yli kymmenesosa kuluu ruokaan ja siksi hintojen nousu vaikuttaa huomattavasti muuhun kulutukseen. Miten ruoan hinnannousu on kehittynyt tämän vuoden aikana ja, miltä tulevaisuus näyttää?

 

Ruoan hinnan nousu

 

Kuluvan vuoden aikana ruoan hinnan nousu on hidastunut jo tuntuvasti mutta hintojen kääntyminen laskuun siirtyy jatkuvasti vain tuonnemmaksi, selviää Tilastokeskuksen tutkimuksesta.

Uusimpien tietojen mukaan ruoka kallistui lokakuussa enää neljä prosenttia vuotta aiemmasta. Tämä on  huomattava tosite siitä, että ruuan hinnan nousi on hidastumassa, sillä helmikuussa ruoan hinta nousi jopa 16 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Pellervon taloustutkimuksen (PTT) tekemän selvityksen mukaan koko kuluvan vuoden aikana ruoka tulee kallistumaan 8,5 prosenttia vuotta aiemmasta.

 

Hintojen tulevaisuus

 

PTT ennustaa, että hintojen nousu tulee jatkamaan hidastumista myös loppuvuonna mutta hintojen kääntymistä laskuun on kuitenkin turha odottaa tapahtuvan tämän vuoden puolella.

Ennusteen mukaan ensi vuonna ruoan hinta laskee noin kaksi prosenttia koko vuoden aikana. Suomessa ruoka on noin viidenneksen kalliimpaa verrattuna tilanteeseen kaksi vuotta sitten. Vaikka ennusteen mukaan ruoan hinta lähtee laskuun, on kuitenkin varauduttava, että jonkinlainen tasomuutos hintoihin on jäämässä, eli hinnat pysyvät korkeampina kuin aikaisemmin.

Ruoan hinnan nousu sai alkunsa energian sekä lannoitteiden kallistumisen takia, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan. Nyt kuitenkin molempien hinnat ovat laskeneet, mutta siitä huolimatta elintarvikkeiden hinnat ovat pysyneet sitkeästi korkealla. Myös tutkijat ovat ruoan hinnan sitkeästi noususta ihmeissään.