8.3.2019

Eikö palkastasi jää lainkaan rahaa säästöön? Lue 5 vinkkiä säästämiseen

säästämisvinkkejä

Tuntuuko sinusta siltä, että rahasi vain katoavat eikä palkasta jää säästöön mitään? Et ole ongelmasi kanssa yksin: Intrumin vuoden 2018 kuluttajien maksutaparaportin mukaan vain 50 prosenttia suomalaisista saa laitettua rahaa säästöön kuukausittain. Ne, jotka onnistuvat säästämisessä, saavat keskimäärin 319 euroa säästöön kuukaudessa.

Yleisin säästökohde on varautuminen yllättäviin menoihin. Säästäjistä 61 prosenttia säästää nimenomaan tätä tarkoitusta varten. 35 prosenttia säästää matkustamista varten ja 23 prosenttia eläkepäivien varalle. Kuluttamista varten säästää 19 prosenttia.

Säästämisen aloittaminen vaatii luonnollisesti pakollisten menojen jälkeen ylijäävää rahaa. Omien säästämismahdollisuuksien arvioiminen kannattaa aloittaa omista tuloista. Laske minkä verran saat tuloja verojen jälkeen kuukautta kohden.

Tämän jälkeen vähennä nettotuloistasi välttämättömät menosi, joista et voi luopua. Näitä voisi olla esimerkiksi ruokaan sekä asumiseen liittyvät menot, kuten vuokra, sähkölasku ja kotivakuutus. Lisäksi monilla on välttämättömiä kuluja liittyen lääkkeisiin, liikkumiseen ja urheiluun. Muista, että myös pakolliset kustannukset voi ja kannattaa kilpailuttaa rahan säästämiseksi.

Pakollisten kulujen vähentämisen jälkeen jäljelle jää summa, joka sinulla on käytettävissäsi kuukausittain kaikkeen muuhun. Nämä rahat kuluvat monilla viihteeseen, shoppailuun ja ulkona syömiseen. Säästämisen aloittaminen kannattaa aloittaa näiden kulujen karsimisesta tai ainakin vähentämisestä. Kulujen vähentäminen on helppoa seuraavien vinkkien avulla:

 

1. Osta laatua


Kun ostat, osta kerralla kunnollinen. Vanha sanonta pitää edelleen paikkansa: Köyhän ei kannata ostaa halpaa. Laadukkaat tuotteet säilyvät hyvinä pidempään, jolloin uutta vastaavaa tuotetta ei tarvitse jatkuvasti ostaa.

 

2. Ostamisen sijaan lainaa


Jos tarvitse esimerkiksi laskettelusuksia, harkitse niiden lainaamista ystävältä tai vuokraamosta. Jos laskettelusi on hyvin satunnaista, pääset luultavasti halvemmalla vuokraamalla välineet.

 

3. Älä shoppaile harrastuksen vuoksi


Mieti omaa ostokäyttäytymistäsi. Ostatko usein jotain vain ostamisen tuoman hyvänolontunteen vuoksi? Keksi itsellesi muita, edullisempia harrastuksia hyvän mielen saamiseksi.

 

4. Välttele mainoksia


Halu ostaa jotain herää usein silloin, kun näet sitä koskevan mainoksen. Laita postiluukkusi yhteyteen mainoskielto ja peru kaikki uutiskirjeet, joita saat sähköpostiisi.

 

5. Älä osta impulsiivisesti


Varsinkin suurempien ostosten kohdalla on syytä harkita ostospäätöksen tekoa jonkin aikaa. Jos haluat esimerkiksi uuden television, odota viikko ja pohdi sen jälkeen tarvitsetko sitä oikeasti. Monesti halu tehdä uusi ostos katoaa ajan kanssa.

Rahan säästämisen tueksi myös paljon erilaisia sovelluksia. Voit tutustua niihin lukemalla blogikirjoituksemme, jossa listasimme kätevät sovellukset oman talouden seurantaan.