Oman talouden hallinta ja budjetointi ovat nykyään helpompaa kuin ikinä aikaisemmin. Sekä tietokoneille että puhelimille on saatavilla lukuisia ohjelmia ja sovelluksia, joiden avulla oman talouden seuranta on todella vaivatonta.
Esittelemme tässä kirjoituksessa neljä erilaista sovellusta, joiden avulla omaa rahankäyttöä on kätevää seurata ja suunnitella.
Suomalaisen Osuuspankin kehittämä Pivo on mobiilisovellus, jonka avulla voit maksaa, hyödyntää alennuksia sekä seurata tulojasi ja menojasi. Sovellus on saatavilla Android-, Windows- sekä iOS-käyttöjärjestelmille.
Pivo osaa luokitella ostoksesi automaattisesti eri kategorioihin, joten pystyt nopeasti tarkastamaan paljonko käytit rahaa esimerkiksi ravintoloihin viime kuussa. Sovellus osaa laskea päiväkulutuksesi sekä ennustaa, minkä verran sinulla on rahaa tulevaisuudessa, jos jatkat rahankäyttöä samalla tavalla.
Sovellukseen ei itse tarvitse kirjata mitään, vaan se osaa automaattisesti kerätä kulutustietosi sovellukseen liitetyltä pankkikortilta. Monissa muissa sovelluksissa käyttäjän täytyy itse kirjata ja luokitella ostoksensa.
Pivon maksupalvelut ja edut ovat käytössä kaikkien suomalaisten pankkien asiakkaille, mutta oman talouden seurantatyökalut ovat toistaiseksi saatavilla vain Osuuspankin asiakkaille.
Englanninkielinen Monefy on tarkoitettu yksinomaan oman talouden seurantaan. Sovellus on järkevästi suunniteltu ja ulkoasultaan yksinkertainen, mikä tekee sen käyttämisestä hyvin helppoa. Myös Monefy on ladattavissa Android-, Windows- ja iOS-järjestelmillä.
Sovelluksen avulla voit helposti seurata omaa talouttasi ja sen kehitystä. Näet sovelluksesta miten kulutuksesi jakautuu eri kulutuskategorioihin, ja voit itse luoda tai muokata kategorioita.
Sovelluksesta on valittavissa eripituisia raportointiajanjaksoja. Voit tutkia kulutustasi sekä päivä-, viikko-, kuukausi- että vuositasolla. Lisäksi voit asettaa omavalintaiset päivämäärät, mikäli haluat tietää, millaista rahankäyttösi oli esimerkiksi kesälomasi aikana.
Monefy-sovellusta ei saa yhdistettyä pankkikorttiin Pivon tavoin. Kaikki ostokset on siis itse kirjattava manuaalisesti. Menojen kirjaamiseen tottuu kuitenkin nopeasti, ja huomaatkin pian käyttöönoton jälkeen kirjaavasi ostoksesi sitä enempää ajattelematta.
Toshl Finance -sovelluksen avulla voit tehdä itsellesi budjetteja itse valitsemillesi aikaväleille. Sovellusta voi käyttää sekä selaimen välityksellä että mobiiliapplikaationa. Mobiilisovellus toimii Android- ja iOS-käyttöjärjestelmillä.
Mainosvapaa Toshl Finance kannustaa säästämiseen. Sovellus vertaa kulutustasi itse asettamaan budjettiisi, ja osaa kertoa, paljonko sinulla on rahaa jäljellä kulutukseen. Voit asettaa itsellesi säästötavoitteen, jonka saavuttamisessa Toshl on kätevä apu.
Toshl Finance -sovellukseen voi liittää pankkikortin, jonka maksuliikenteen sovellus osaa siirtää ja kategorisoida itse. Ominaisuus toimii kuitenkin toistaiseksi vain yhdysvaltalaisilla pankeilla ja sovelluksen maksullisella versiolla. Suomalaisen ilmaisversiokäyttäjän täytyy siis kirjata kulunsa manuaalisesti.
Perinteisin ja suosituin työkalu budjetointiin on kiistatta Microsoft Excel -taulukkolaskentaohjelma. Excel ei ole yhtä helppokäyttöinen ja selkeä, kuin muut kolme tässä lueteltua sovellusta, mutta osaavissa käsissä se on kaikista monikäyttöisin.
Vaikka et olisikaan erityisen taitava Excelin kanssa, soveltuu se varmasti oman taloutesi budjetointiin. Internet on täynnä valmiita Excelin budjetointipohjia, joita käyttämällä sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin kirjata tulosi ja menosi. Lisäksi valmiiden pohjien muokkaaminen omiin tarpeisiin sopivaksi on vaivatonta.
Microsoft Excelin saa nykyään myös älypuhelimeen mobiilisovelluksena, minkä ansiosta kulujen kirjaaminen omaan budjettiin on entistä helpompaa. Exceliin ei kuitenkaan saa liitettyä pankkikorttia, eli myös tässä vaihtoehdossa kulut pitää kirjata manuaalisesti.