9.2.2023

Yllätyksiä ystävänpäivään

Vaaleanpunaisena hehkuva päivä, ystävänpäivä, juontaa juurensa jo antiikin Roomaan. Ystävänpäivää juhlitaan niin meillä Suomessa kuin muualla maailmassa helmikuun 14. päivä. Päivämäärä yhdistetään Pyhän Valentinuksen muistopäivään, jota juhlistetaan samaisena päivänä.

 

Mystisestä marttyyri Valentinuksesta elää edelleen useita legendoja, joihin nykyinenkin ystävänpäivä pohjautuu. Tunnetuimman legendan mukaan 200-luvulla piispa Valentinus oli uhmakas rakastavaisten ymmärtäjä. Piispa Valentinus vihki sotilaita avioliittoon vasten Rooman keisarin tahtoa.

 

Piispa Valentinus lopulta heitettiin tyrmään, jonne sotilaiden puolisot lähettivät salaa pieniä lahjoja, kortteja sekä kirjeitä. Toisen legendan mukaan, piispa Valentinus olisi lähettänyt ennen kuolemaansa ystävänpäivätervehdyksen mielitietylleen. Tervehdyksen allekirjoituksena oli ’’from your Valentine’’. Oli miten oli, ystävänpäivällä on pitkät perinteet.

 

Suomeen ystävänpäivä on rantautunut 1980-luvulla. Ensimmäistä kertaa sitä juhlittiin Suomessa vuonna 1987 ja vuotta myöhemmin päivä pääsi jo virallisesti kalenteriin.

 

Tekemistä ystävänpäiväksi

 

Maailmalla ystävänpäivää vietetään enemmän romanttisemmassa mielessä kuin Suomessa. Suomeen ystävänpäivä rantautui Suomen Punaisen Ristin myötä, joka lanseerasi juhlan Suomessa vapaaehtoista ystävätoimintaansa juhlistaakseen. Osittain varmasti tästä johtuen päivää Suomessa vietetään useasti nimensämukaisesti ystävien seurassa.

 

Ystävänpäivä ajoittuu tänä vuonna tiistaille, mutta myös arjen keskelle kannattaa kehitellä pientä spesiaalimpaa tekemistä. Arjen katkominen mukavalla ohjelmalla auttaa jaksamaan läpi viikon, nyt ystävänpäivä antaa siihen erityisen hyvän syyn.

 

Toimisiko ystävien kesken yhteinen lounashetki tai illallinen kivassa ja viihtyisässä paikassa? Ravintoloille sekä kahviloille ystävänpäivä on kiireistä aikaa, joten varsinkin isommalle ystäväporukalle on suotavaa varata pöytä etukäteen!

 

Myös keilaus tai minigolf ovat hyviä vaihtoehtoa yhteiselle aktiviteetille. Kyseisten aktiviteettien aikana on hyvä mahdollisuus vaihtaa kuulumisia ja nauttia toistenne seurasta.

 

Kumppaninsa kanssa ystävänpäivää viettäville toimii hyvin myös yhteinen illallishetki tunnelmallisessa ravintolassa. Vaihtoehtoisesti voit myös yllättää oman kumppanisi itse tehdyllä aterialla. Lisää yllätykseen panoksia, siivoamalla koti ja laittamalla se tunnelmalliseksi!

 

Lahjaideat rakkaimmille

 

Suomessa kaupat eivät pursua ystävänpäivä lahjoja tai tarjouksia aivan samalla tavalla kuin esim. Yhdysvalloissa. Vuosi vuodelta ystävänpäivälahjat ovat alkaneet yleistymään myös Suomessa. Ystävää tai kumppania voi halutessaan muistaa ihan pienelläkin lahjalla.

 

  • Kumppanille

 

Kumppanille toimiva lahja voisi olla esimerkiksi elämyslahja. Onko kumppanisi halunnut nousta kuumailmapallon kyytiin tai kokea vauhdin huumaa nopeassa urheiluautossa? Elämyslahjan avulla kumppanisi pääsee kokemaan jotain unohtumatonta!

 

Niin sanottuja ruuhkavuosia eläville pariskunnille mitä mainioin lahja on antaa omaa- tai parisuhde aikaa kumppanille. Ota vastuullesi hoitaa lapset hoitoon ja teille yhteistä aikaa.

 

  • Ystävälle 

 

Tiedätkö ystäväsi lempi hajuveden tai vaikkapa lempiherkun. Muista ystävääsi tavalla, josta välittyy se, kuinka hyvin ystäväsi tunnet. Mikäli taloudellinen tilanne ei anna myöden ystävänpäivälahjalle, myös itsetehtyjä lahjoja osataan arvostaa. Miten runosuonesi sykkii? Hyvä idea on kirjoittaa ystävästäsi vaikka runo.

 

 

Halinolta apua rahoitukseen

 

Haluaisitko juhlistaa ystävänpäivää rakkaimpien kanssa mutta lompakon nyörit eivät anna myöden? Me Halinolla voimme auttaa! Halinolta voit hakea vakuudetonta lainaa aina 6000 euroon saakka, jolloin ystävänpäivä riennot ja lahjat eivät jää ainakaan rahasta kiinni!