19.10.2023

Vinkkejä ensiasunnon ostajalle

Ensiasunto

Ensimmäisen oman kodin hankkiminen on jännittävää ja merkittävää, mutta se voi olla myös haastavaa. Olemme koonneet tähän artikkeliin 9 vinkkiä, jotka auttavat sinua suunnittelemaan ensiasunnon oston mahdollisimman sujuvaksi.

 

1. Määritä budjetti realistisesti

Ensimmäinen askel on määrittää budjetti, joka huomioi asunnon hinnan lisäksi myös muut kustannukset, kuten varainsiirtoveron, lainakulut ja mahdollisen remontin. Muista olla realistinen budjetin suhteen!

 

2. Selvitä lainamahdollisuudet

Ennen kuin ryhdyt etsimään unelmiesi kotia, selvitä lainamahdollisuutesi. Pankki tai muu lainanmyöntäjä arvioi taloudellisen tilanteesi ja kertoo, kuinka suuren asuntolainan voit saada.

 

3. Tee tarpeistasi lista

Mieti, mitä odotat ensiasunnoltasi. Kuinka monta makuuhuonetta tarvitset? Millainen sijainti on sinulle tärkeä? Laadi lista tarpeistasi ja toiveistasi, tämä auttaa sinua asunnon etsinnässä.

 

4. Vertaile erilaisia asuntotyyppejä

Ensiasuntoa hankkiessasi voit valita erilaisten asuntotyyppien väliltä, kuten kerrostalo, rivitalo tai omakotitalo. Vertaile eri vaihtoehtoja ja mieti, mikä sopii parhaiten tarpeisiisi.

 

5. Tutki alueet huolellisesti

Alueen valinta on tärkeä päätös. Tutki alueen palveluita ja liikenneyhteyksiä. Käy alueella eri aikoina päivästä ja viikosta saadaksesi käsityksen siitä, millaista elämä alueella on.

 

6. Tee kattava asuntotarkastus

Kun löydät potentiaalisen asunnon, tee kattava asuntotarkastus. Tarkista kiinteistön kunto ja mahdolliset remontointitarpeet. Tämä auttaa sinua välttämään myöhempiä yllätyksiä.

 

7. Neuvottele hinta taitavasti

Ole valmis neuvottelemaan asunnon hinnasta. Pienikin hintaero voi tehdä suuren eron pitkällä aikavälillä.

 

8. Muista pitkäaikaiset kustannukset

Kun harkitset asunnon ostoa, muista pitkäaikaiset kustannukset, kuten asumiskustannukset, ylläpitokulut ja mahdolliset tulevat remontit.

 

9. Nauti matkasta

Vaikka ensiasunnon osto voi olla stressaavaa, muista nauttia matkasta. Se on merkittävä saavutus ja se tuo mukanaan lukemattomia mahdollisuuksia!

 

Mikäli olet jo hankkinut ensiasunnon, joka tarvitsee mahdollista remonttia. Tutustu tarjoamaamme remonttilainaan, mikäli budjetti on alkanut venymään!