2.3.2023

Säästämisen ABC

Tuntuuko sinusta säästäminen vaikealta? Moni suomalainen elää enemmän tai vähemmän kädestä suuhun periaatteella, eikä säästöön jää rahaa. Rahaa on hyvä olla aina pahan päivän varalle säästössä, mutta säästöjä kannattaa olla myös niin sanotusti hyvän päivän varalle.

Pahan päivän varalle säästäminen voi tuntua haastavalta, mikäli ei ole tarkkaa summaa tai päämäärää säästöjä varten. Hyvän päivän varalle on huomattavasti mielekkäämpää säästää, sillä tulevaisuudessa siintää palkinto, jonka vuoksi sukan varteen haluaa laittaa rahaa.

Säästäminen on mahdollista lähes tulkoon jokaiselle, kunhan siihen keskittyy ja tekee sen järkevästi. Keräsimme artikkeliin säästämisen ABC:n, jonka omaksuminen on hyvä lähtökohta säästämisen aloittamiseen!

 

A – Aseta konkreettinen säästötavoite

 

Ajatellaan, että säästäminen tapahtuu niin sanotun hyvän päivän varalle. Kyseessä voi olla joko lyhyen aikavälin tavoite, kuten kesälomamatka tai uusi puhelin, tai pitkän aikavälin tavoite kuten omistusasunto.

Lyhyen aikavälin tavoite saavutetaan nimensä mukaisesti nopeammin, jolloin se palkitsee myös säästäjää helpommin. Voikin olla järkevää aloittaa säästäminen asettamalla itselle lyhyen aikavälin tavoite, sillä siinä onnistuminen voi kannustaa asettamaan itselle pitkän aikavälin tavoitteen.

Mikäli tavoitteena on säästäminen uutta puhelinta varten, kannattaa tavoite konkretisoida. Tänä päivänä uuden puhelimen hinta voi pyöriä parhaimmillaan toisessa tuhannessa eurossa, jolloin summa saattaa alkuun tuntua suurelta ja ajatus kaukaiselta. On tärkeää siis konkretisoida ajatus, jotta se pysyy tarkasti mielessä, kun säästäminen tuntuu ikävältä.

Motivaatiota lisää kun pystyt näkemään säästökohteesi esimerkiksi jääkaapin ovessa. Tämä voi kuulostaa hassulta, mutta kun päivittäin muistutat itseäsi, mitä kohti olet kulkemassa, tuntuu säästäminen loogisemmalta. Mikäli säästät kesälomamatkaa varten, voit vaihtoehtoisesti luoda esimerkiksi Pinterest-kansion, johon lisäät kuvia tulevasta kesälomakohteesta.

 

B – Pilko tavoite osiin

 

Pitkän aikavälin tavoite vaatii enemmän motivaatiota ja pitkäjänteistä säästämistä. Jos tavoitteena on säästää omistusasuntoa varten, voi säästäminen viedä vuosia. Koska säästötavoitetta ei saavuta hetkessä kannattaa tavoite pilkkoa osiin.

Ajatellaan vaikka, että sinulla on tavoitteena säästää viiden vuoden aikana 10 000 euroa. Summa tuntuu itsessään hyvin suurelta ja aikaikkuna säästämiselle pitkältä. Iso säästötavoite kannattaa kuitenkin pilkkoa osiin. Vuositasolla säästämistä tapahtuisi 2000 euroa, joka tarkoittaa kuukausitasolla alle 170 euron säästämistä. Kun tavoite on pilkottu osiin, ei 170 euron säästäminen tunnu enää mahdottomalta.

Kuukausitasoiset onnistumiset kannattaa kirjoittaa muistiin, sillä niistä tulee olla ylpeä. Kun onnistut kuukausitasolla, olet lähempänä vuositason onnistumista ja näin ollen myös päämäärääsi!

 

C – Ole armollinen itsellesi

 

Sen lisäksi, että asetat säästämiselle konkreettisen päämäärän ja pilkot tavoitteen osiin, on myös tärkeää olla armollinen itsellesi. Säästäminen vaatii kurinalaisuutta ja selkeää tahtoa kulkea päämäärää kohti. Matkan varalla kannattaa kuitenkin itseään taputtaa selkään ja olla ylpeä onnistumisista. Itsensä voi myös palkita jollain mukavalla tekemisellä, kun välitavoitteita on saavuttanut.