6.11.2019

Ruotsalaisuuden päivää vietetään kuninkaan kuolinpäivänä

ruotsalaisuuden-paiva

Tänään keskiviikkona 6. marraskuuta vietetään ruotsalaisuuden päivää (ruotsiksi svenska dagen). Sitä on juhlittu jo vuodesta 1908 alkaen. Halinon luotonantaja TF Bank on alkujaan ruotsalainen yritys, joten uusi blogi-kirjoitus on vähintä mitä voimme tehdä päivän kunniaksi.

 

Miksi ruotsalaisuuden päivää juhlitaan?


Ruotsalaisuuden päivä on yleinen liputuspäivä, jolloin juhlistetaan suomenruotsalaisten oikeutta käyttää ruotsin kieltä Suomessa. Päivän juhlinta aloitettiin Ruotsalaisen kansanpuolueen aloitteesta.

6. marraskuuta on edesmenneen Ruotsin kuninkaan Kustaa II Aadolfin kuolinpäivä. Kuolema korjasi hänet keskellä sodan melskettä Lützenin taistelussa vuonna 1632. Pohjolan leijonaksi kutsuttua sotasankaria muistetaan Ruotsissa kuolinpäivänä hänen nimikkoleivoksillaan.

1900-luvun alku oli myrskyisää aikaa Suomessa, niin sisä- kuin ulkopolitiikassa. Ruotsalaisuuden päivällä haluttiin tuoda esille ruotsalaista yhteiskuntajärjestystä, oikeusjärjestelmää sekä ajatuksen- ja uskonnonvapautta, joista voi ainakin yrittää yhä nähdä merkkejä nykyisessä suomalaisessa yhteiskunnassa.

 

Viikonloppuna juhlitaan isänpäivää


Juhliminen jatkuu sunnuntaina, nimittäin isien juhliminen. Isänpäivää vietetään 10.11.2019. Isänpäivänkin historia on pitkä, mutta se onkin jo eri kirjoituksen aihe. Halino haluaa toivottaa kaikille ruotsinkielisille mahtavaa ruotsalaisuuden päivää, ja kaikille isille hyvää isänpäivää. Ja jos olet sekä ruotsinkielinen ja saanut jälkikasvua, onnittelemme kaksin verroin!