28.11.2023

Oletko löytänyt unelmien työn – Vastaa neljään kysymykseen niin tiedät!

mistä-töitä

Jokainen meistä kipuilee, erityisesti elämän taitekohdissa, oman uravalintansa kanssa. Mistä tietää, onko löytänyt oikean alan tai unelmien työpaikan? Kokosimme neljä  avainkysymystä, joita pohtimalla saat selkeämpää suuntaa siihen, teetkö tällä hetkellä työtä, joka vastaa haaveitasi tai mahdollisesti muotoutuu tulevaisuudessa sellaiseksi!

 

1. Kerrytätkö uusia taitoja?

 

Tämä kysymys on erityisen oleellinen, kun työ ja urakehitys ovat sinulle keskeisiä asioita. Pääsetkö työsi parissa oppimaan uutta ja kerryttämään taitoja, joita haluat tulevaisuudessa hyödyntää? Inspiroiko sinua uuden oppiminen ja hakeudutko tilanteisiin tai tehtäviin, joissa voit mahdollisesti oppia uutta?

Kannattaa silloin  tällöin pohtia, tukeeko nykyinen työpaikkasi kehitystäsi haluamaasi suuntaan. Oppimisen into ja halu kehittyä kannattaa tuoda myös työpaikalla esiin, jotta sinua osataan ohjata oikeaan suuntaan!

 

2.Ajatteletko työtäsi usein?

 

Meille on tyypillistä ajatella usein asioita, jotka ovat meistä kiinnostavia. On tärkeää osata irtaantua työstä vapaa-ajalla, jotta palautuminen ja lepääminen onnistuvat, mutta tämä on myös oleellinen merkki siinä, teetkö unelmiesi työtä.

Mikäli pienkin ajatus työstäsi vapaa-ajalla saa sinut ahdistuneeksi, kannatta pohtia oletko oikeassa paikassa. Vai onko sittenkin niin, että jokin uusi projekti töissä on niin innostava, että pohdit sitä jopa mielellään työpäivien jälkeen? Omaa suhtautumista työhön liittyviin ajatuksiin kannattaa punnita, mitä merkkejä ne antavat sinulle työn sopivuudesta.

 

3. Mitkä ovat tavoitteesi?

 

Uralla eteneminen ei välttämättä ole päällimmäisenä mielessä, kun yrittää kirkastaa, mikä unelmien työ mahtaa edes olla. Ikinä ei ole kuitenkaan liian aikaista pohtia omia tavoitteitaan ja kirkastaa niitä. Missä haluat nähdä itsesi viiden tai kymmenen vuoden päästä? Millaisesta työnkuvasta haaveilet?

Kun kirkastat ajatusta itsellesi, kannattaa se myös sanoa ääneen mm. työpaikalla. Mikäli unelmissasi on työskennellä jonain päivänä ulkomailla, voit saada työpaikalta kallisarvoista tietoa siitä, olisiko se tulevaisuudessa mahdollista!

 

4. Mitkä ovat arvosi?

 

Ihminen viihtyy tyypillisesti ympäristössä, jossa hän jakaa samankaltaiset arvot muiden kanssa. Tämä pätee myös työpaikalla. On tyypillisesti helpompi tehdä töitä asioiden parissa, jotka mukautuvat omiin arvoihin kuten myös työskennellä ihmisten kanssa, joiden kanssa arvomaailma kohtaa.

Oikeanlainen ja innostava työkulttuuri pitää työntekijän motivoituneena ja saa hänet voimaan paremmin. Koetko, että arvomaailmasi sopii työpaikkasi arvomaailmaan? Tai, minkälaisessa työyhteisössä haluat työskennellä?

 

Suomalaiset tekevät elämästään suurimman osan töitä, joten töissä viihtyminen ja niistä inspiroituminen ovat tärkeässä osassa. Ruoho ei ole aina vihreämpää aidan toisella puolella, ja työpaikan vaihtaminen vie aikaa sekä energiaa, jonka vuoksi on hyvä tarkastella nykyistä tilannetta. Onko se jo nyt unelmien työpaikka tai voiko siellä kehittyä urallisesti niin, että joku päivä se täyttää unelmat?