8.7.2019

Mökkiremontista kotitalousvähennystä

kesamokin-remontointi

Kesäaikaan lomailevat mökkiläiset havaitsevat myös usein kunnostuskohteita omalla kesämökillään. Kesämökin remontin voi teettää urakoitsijan kautta tai tee se itse – menetelmin kesäharrastuksena. Pienemmät kunnostukset ovat mukavaa kesäpuuhastelua, sillä kuuluuhan pieni nikkarointi kesään ja tuo rauhallisen mökkielämän arkeen virikkeitä. Usein mökiltä löytyy jatkuvasti jotakin kunnostettavaa.

Tiesitkö, että vapaa-ajan asunnon remontoinnin monista kuluista on mahdollista saada kotitalousvähennystä? Tarkka lista töistä löytyy eriteltynä täältä. Suuremmat urakat voit siis teettää myös ammattilaisella. Kotitalousvähennys saa olla 2 400 euroa vuodessa ja vähennyksen omavastuu on 100 euroa.

Oletko unelmoinut uudesta kunnostetusta terassista tai laiturista? Esimerkiksi uuden laiturin rakennus tai vanhan kunnostus kuuluvat kotiltalousvähennyksen piiriin, sekä sähkö- tai vesijohdon asentaminen vanhaan mökkiin. Entä kaipaako kuoppainen mökkitiesi kunnostusta? Pihatien rakentamisen työkustannukset tontin rajalle asti saa huomioida vähennyksissä. Jopa puutarhan ja pihapiirin hoitotyöt voi laittaa vähennyksiin.

Kesämökin remontoinnissa kannattaa kartoittaa tarkoin, mitkä toimet kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin ja mitkä pienremontit ja huoltotoimet voisit toteuttaa itsekin.

 

Urakoitsijan valinta ja rahoitus


Ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä saa vähentää työn arvolisäverollisesta osuudesta puolet, kun taas palkkaamasi työntekijän palkasta saat vähentää 20 prosenttia. Yrityshausta löydät ennakkoperintärekisteriin kuuluvat, kotitalousvähennyskelpoiset yritykset. Urakoitsijan laskussa on usein myös eriteltynä, mitkä työt ovat kotitalousvähennyskelpoisia ja jo ennen remonttia tulisi olla selkeä kuva siitä, paljonko remontin kustannukset tulevat olemaan

Kun olet suunnitellut remontin kohteen, valinnut työntekijän tai urakoitsijan, on aika punnita projektille oikensuuruinen rahoitus, mikäli lisärahoitus on tarpeen. Rahoituksen suunnittelu alkaa remontin kustannusarviosta ja se tulee suunnitella niin, että rahoituksen kuukausittaiset lyhennykset ovat kohtuullisia omaan maksukykyyn nähden. Silloin kun kokonaiskuva on otettu tarkasti huomioon, on lainan ottaminen turvallisempaa, kuin ilman tarkempaa harkintaa ja voit nauttia mökkielämästäsi huolettomammin. Halinon remonttilaina on hyvä vaihtoehto mökin parantelun tueksi.

 

Kesämökkien hinnat laskevat


Oletko harkinnut kesämökin ostamista? Kesämökkien hinnat ovat tällä hetkellä laskussa ja perinteisille kesämökeille on yhä vähemmän kysyntää, kun mökkien varustelun vaatimustaso nousee, kertoo Kauppalehden uutinen. Mökkejä vuokrataan yhä enemmän ostamisen sijaan, mikä vähentää kysyntää entisestään. Erityisesti perinteisten mummonmökkien kysyntä on tällä hetkellä erittäin vähäistä ja oman kesämökin voikin saada hankituksi itselleen hyvinkin edullisesti.