9.8.2018

Miten säästää ruokakuluissa? Lue nämä 6 vinkkiä

kuinka-säästää-ruokamenoissa

Elintarvikkeet muodostavat merkittävän osan kotitalouksien kaikista kuluista. Tilastokeskuksen teettämän tutkimuksen mukaan pienituloisilla suomalaisilla kuluu hieman yli 10 prosenttia kaikista kuluistaan juuri elintarvikkeisiin. Suurituloisilla vastaava luku on hieman vajaa 10 prosenttia. Kun mukaan otetaan vielä ravintola- ja kahvilakulut, nousee molempien tuloryhmien kulujen osuus selvästi.

Nykyisistä kulutustottumuksista riippuen ruokakuluissa säästäminen saattaa vapauttaa suuriakin summia rahaa säästettäväksi tai käytettäväksi muihin tarkoituksiin. Tämän blogitekstin vinkeillä sinäkin voit pienentää kauppa- ja ravintolaskujasi.

 

1. Suunnittele ateriat ja tee ostoslista


Rahan säästämiseksi kannattaa suunnitella etukäteen esimerkiksi viikon ruoat, ja tehdä tarvittavista ruokaostoksista ostoslista. Ostoslistan kanssa kaupassa käyminen on helpompaa ja säästät rahaa, kun et osta hetken mielenjohteesta mitään turhaa jääkaappiin pilaantumaan.

 

2. Syö sesongin mukaan


Erityisesti vihannesten ja hedelmien hinnat vaihtelevat suuresti vuodenajan mukaan. Suosimalla kausituotteita tulet ostaneeksi hedelmiä ja vihanneksia silloin, kun niiden tarjonta on suurinta. Tällöin myös vihannesten ja hedelmien kilohinnat ovat edullisimmillaan.

 

3. Hyödynnä tarjoukset


Viikon ruokalistaa suunnitellessa ja ostoslistaa tehdessä kannattaa tarkastaa uusimmat ruokatarjoukset. Alennustuotteita hyödyntämällä saat helposti säästettyä kauppalaskussa.

 

4. Valmista mahdollisimman paljon itse


Einesten syöminen ja puolivalmisteiden käyttäminen ruoanlaitossa nostavat kauppalaskua salakavalasti. Ruokamenoissa säästämiseksi kannattaa pyrkiä tekemään mahdollisimman paljon itse. Esimerkiksi leivän leipominen on todella helppoa ja edullista, mutta valmiina ostettuna leipä on kallista.

 

5. Valmista suurempia eriä


Säästääksesi sekä aikaa että rahaa, kannattaa valmistaa kerrallaan useamman päivän ruoat. Suuremmilla valmistuserillä voit ostaa raaka-aineet myös suuremmissa säästöpakkauksissa ilman vaaraa niiden pilaantumisesta. Lisäksi säästät aikaa, kun sinun ei laittaa ruokaa päivittäin.

 

6. Tee eväät töihin


Työpaikan lounastauolla moni syö mielellään läheisissä ravintoloissa tai työpaikan omassa lounasravintolassa. Ulkona syöty lounas maksaa usein vähintään 10 euroa, jolloin lounaista kertyy vuodessa suuri summa. Ravintolalounaan sijasta kannattaa suosia eväitä, jotka voivat koostua esimerkiksi edellisen päivän tähteistä. Näin toimimalla säästät vuosittain useita satoja euroja.