1.11.2018

Missä kunnissa lainataan eniten?

missä-kunnissa-lainataan-eniten

Kulutusluotot ovat kätevä apu nopeaan rahantarpeeseen ja suomalaiset hakevatkin kulutusluottoja ympäri maan. Toisissa kunnissa luottoja nostetaan kuitenkin useammin kuin toisissa. Selvitimme, missä kunnissa lainataan tavallista enemmän ja missä tavallista vähemmän. Tiedot kunnista on haettu Tilastokeskuksen Paavo-tietokannasta.

Vertasimme lainatietojamme Suomen kuntien asukaslukuihin. Laskimme ensin montako prosenttia suomalaisista asuu kussakin kunnassa. Tämän jälkeen laskimme kunkin kunnan kohdalla asiakkaidemme suhteellisen määrän. Näitä lukuja vertailemalla voimme tutkia missä kunnissa kulutusluotot ovat yli- tai aliedustettuina koko Suomeen nähden.

Luvuista käy ilmi, että asiakkaistamme kotikunnista eniten yliedustettuina ovat Lahti, Vantaa ja Kotka. Lisäksi kymmenen kärkeen mahtuu myös muita suuria kuntia, kuten Pori ja Kouvola.

 

Yliedustetuimmat kunnat laina-asiakkaissa

 1. Lahti
 2. Vantaa
 3. Kotka
 4. Lohja
 5. Pori
 6. Riihimäki
 7. Kerava
 8. Nurmijärvi
 9. Salo
 10. Kouvola


Näissä kunnissa laina-asiakkaita on siis suhteellisesti keskiarvoa enemmän.

Aliedustetuimmissa kunnissa lainataan vastaavasti suhteellisesti keskiarvoa vähemmän. Aliedustetuimpia kuntia ovat Helsinki, Espoo ja Oulu. Lisäksi kymmeneen aliedustetuimpaan kuntaan kuuluu muita suuria kaupunkeja, kuten Tampere, Turku ja Kuopio.

 

Aliedustetuimmat kunnat laina-asiakkaissa

 1. Helsinki
 2. Espoo
 3. Oulu
 4. Tampere
 5. Jyväskylä
 6. Turku
 7. Kuopio
 8. Vaasa
 9. Joensuu
 10. Mustasaari


Sekä yli- että aliedustus näyttää keskittyvän vahvasti Suomen asukasmäärältään suurimpiin kuntiin. Suomen 15 suurimmasta kunnasta 14 kuuluu joko yli- tai aliedustetuimpien kuntien joukkoon. Erityisesti aliedustetuimmissa kunnissa on runsaasti suuria kaupunkeja: Suomen 10 väkirikkaimmasta kunnasta yhdeksän on aliedustetuimpien listalla — vain Vantaa tekee poikkeuksen kuulumalla yliedustetuimpien joukkoon.

Asukkaiden tulotasot selittävät tuloksia melko huonosti. Esimerkiksi kaikissa kymmenessä yliedustetuimmassa kunnassa alimpaan tuloluokkaan kuuluu keskiarvoa vähemmän ihmisiä. Keskimmäiseen tuloluokkaan kuuluvia on keskiarvoa vähemmän Vantaalla, Lohjalla, Riihimäellä sekä Nurmijärvellä — muissa kuudessa kunnassa heitä on keskiarvoa enemmän. Ylimpään tuloluokkaan kuuluvia on keskiarvoa vähemmän ainoastaan Lahdessa, Porissa ja Salossa.

Aliedustetuimmista kunnista neljässä kymmenestä alimman tuloluokan osuus on keskiarvoa suurempi. Keskimmäiseen tuloluokkaan kuuluvia on keskiarvoa vähemmän yhdeksässä kunnassa ja ylimpään tuloluokkaan kuuluvia on keskiarvoa enemmän yhdeksässä kunnassa.

Kulutusluotot eivät selvästikään ole vain vähävaraisten käyttämä palvelu. Kulutusluotto on kätevä apu kelle tahansa yllättävän menon ilmestyessä, kunhan muistaa lainata vain todelliseen tarpeeseen ja oman maksukykynsä mukaisesti. Lainaamista tulisi aina harkita tarkoin, sillä lainatut varat täytyy aina lopulta maksaa myös takaisin. Halino lainaa ilman vakuuksia kilpailukykyisin ehdoin.