26.3.2019

Milloin ruoka on pilalla? Viimeinen käyttöpäivä ja parasta ennen –merkintöjen erot

parasta-ennen-päiväys-pilalla

Suomessa kotitaloudet aiheuttavat ruokahävikkiä vuosittain noin 120 – 160 miljoonaa kiloa. Tämä on noin 20 – 25 kiloa henkilö kohden. Ruokahävikin vähentäminen on tärkeää ympäristön ja ilmaston suojelemiseksi, sillä ruokahävikki on merkittävä päästöjen aiheuttaja Suomessa. Ruokahävikki kuormittaa ympäristöä, koska turhaan tuotettuun ruokaan on käytetty paljon resursseja, jotka nyt menevät hävikin mukana täysin hukkaan.

Tämän lisäksi roskiin menevä ruoka on luonnollisesti rahahävikkiä kotitaloudelle. Ruokakuluissa säästäminen on tehokasta aloittaa pyrkimällä siihen, että kaikki kaupasta ostettava ruoka myös syödään. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi on tärkeää ymmärtää, milloin ruoka on heitettävä pois ja milloin se on yhä syötävää.

 

Parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä –merkintöjen ero


Elintarviketeollisuusliitto ETL on selventänyt parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä –merkintöjen eroja verkkosivuillaan. ETL:n kirjoituksen pääset lukemaan täältä.

Parasta ennen –merkintä tarkoittaa sitä, että tähän päivämäärään asti valmistaja lupaa tuotteen tyypillisten ominaisuuksien olevan luvatunlaiset. Näillä ominaisuuksilla tarkoitetaan esimerkiksi tuotteen ulkonäköä, hajua sekä makua.

Pääsääntöisesti tuote on vielä tämänkin jälkeen syömäkelpoinen. Tuotetta saa myydä ja käyttää tarjottavan elintarvikkeen valmistuksessa parasta ennen –päiväyksen jälkeenkin. Lainsäädäntö ei itse asiassa velvoita edes ilmoittamaan tuotetta myytäessä, jos sen parasta ennen -päivämäärä on ylittynyt. Paras tapa todeta tuotteen käyttökelpoisuus on haistaa sekä maistaa sitä, ja sen perusteella päättää, onko tuote yhä syömäkelpoista.

Viimeinen käyttöpäivä –merkintä asetetaan tuotteille, jotka ovat helposti pilaantuvia ja joiden merkityn päiväyksen jälkeistä turvallisuutta valmistaja ei voi taata. Valmistajan vastuu päättyy viimeiseksi käyttöpäiväksi merkityn päivämäärän jälkeen.Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi monet eläinperäiset tuotteet, kuten raaka kala sekä juustot.

Tuote saattaa yhä olla käyttökelpoinen, mutta kuluttajalla itsellään on täysi vastuu sen syömisestä. Kylmässä säilytetty tai uudelleen kuumennettu tuote saattaa yhä olla käyttökelpoinen.