4.10.2018

Lainanhakijan muistilista – tarkasta ainakin nämä 5 kohtaa

mitä-lainasta-pitää-tarkistaa

Aina välillä rahantarve yllättää taloudestaan tarkankin ihmisen, ja tällöin omat säästöt eivät monesti ole riittävät. Mikäli tällaista hankintaa tai muuta menoerää ei voida siirtää tuonnemmaksi, on lisärahoitusta mahdollista hakea esimerkiksi kulutusluotosta.

Kulutusluottoja tarjoavia tahoja on runsaasti, eikä valintaa kannata tehdä vertailematta eri lainantarjoajia. Tästä syystä olemme koonneet lainanhakijalla listan, jonka avulla on helppo vertailla lainoja ja lainantarjoajia. Tarkista ainakin seuraavat kohdat ennen kuin allekirjoitat lainasopimuksen:

 

1. Vuosikorko ja todellinen vuosikorko


Ensimmäisenä kannattaa aina tarkastaa lainasta maksettava vuosikorko. Lähtökohtaisesti mitä suurempi korkoprosentti on, sitä kalliimpi laina on. Kuitenkaan pelkän nimellisen vuosikoron perusteella lainoja ei tulisi vertailla.

Todellinen vuosikorko sen sijaan on hyvä mittari lainojen vertailuun. Se ottaa huomioon myös muut luotosta perittävät kulut, joita käsitellään kohdissa 2 ja 3. Tällöinkin on hyvä muistaa, että todelliseen vuosikorkoon sisällytetään vain kaikilta lainanhakijoilta veloitettavat kulut. Mikäli esimerkiksi haluat poiketa sopimuksesta ja maksaa lainaasi nopeammin, ei tästä mahdollisesti veloitettavat kulut sisälly todelliseen vuosikorkoon.

 

2. Hallinointikulut


Monissa vakuudettomissa kulutusluotoissa on kuukausittain veloitettavia kuluja. Näiden nimet vaihtelevat, mutta usein puhutaan joko tilinhoito- tai laskutusmaksuista. Niiden suuruus on usein alle 10 euroa kuukaudessa, mutta yhteenlaskettuina ne nostavat nopeasti lainan kokonaiskustannuksia merkittävästi.

Kannattaakin siis valita laina, johon ei sisälly tällaisia hallinnointikuluja. Esimerkiksi Halino-lainassa ei ole kuukausittain veloitettavia kuluja. Maksat lainastasi vain sopimuksen mukaista vuosikorkoa.

 

3. Muut palvelut ja niiden kulut


Useat netistä haettavat lainat pitävät sisällään myös erilaisia lisäpalveluihin liittyviä kustannuksia. Jotkin luotonantajat veloittavat lisäkustannuksia esimerkiksi lainan sovittua suuremmista lyhennyksistä tai takaisinmaksuajan muutoksesta. Lisäksi joissain lainasopimuksissa veloitetaan lainasta avausmaksu.

Tarkan lainanhakijan kannattaa tutustua tarkasti lainan lisäpalveluihin liittyviin kuluihin. Vaikka lisäpalveluita ei kokisi tarvitsevansa lainanhakuhetkellä, saattaa niiden tarve tulla vastaan myöhemmin laina-aikana.

 

4. Lainahakemus


Myös lainahakemukset ovat erilaisia eri lainanantajilla. Hakemukset eroavat paitsi sisällöiltään myös käsittelyajoiltaan. Lisäksi jotkut lainanantajat vaativat hakijoilta erilaisia liitteitä, kuten palkkakuitin tai kopion verotuspäätöksestä.

Halino-lainan hakemusprosessi on hyvin yksinkertainen. Lainahakemuksen voit täyttää netissä eikä se sido sinua mihinkään. Saat alustavan lainapäätöksen välittömästi ja lainasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen rahat siirretään pankkitilillesi jopa saman päivän aikana.

 

5. Luotonantajan luotettavuus


Lainanhakijan on myös syytä tutustua luotonantajaan tarkemmin. Luotettavan toimijan valitseminen on viisasta, sillä varsinkin ongelmatilanteissa kokeneet luotonantajat osaavat toimia eduksesi. Lisäksi rehellinen lainanantaja ei veloita lainasta piilokuluja tai muutenkaan yritä huijata luotonhakijaa.

Luotettavimpia toimijoita ovat pankkitoimiluvan saaneet tai ainakin aluehallintovirastoon rekisteröityneet yritykset. Lainanhakijan kannattaa tarkastaa löytyykö lainanantajan tiedot Finanssivalvonnan valvottavien tietokannasta. Lisäksi on viisasta tarkastaa, ettei luotonantaja löydy Finanssivalvonnan varoituslistalta.