25.1.2023

Kuinka tärkeää on, että käteistä löytyy lompakosta?

Muistatko milloin viimeksi olet käyttänyt ostoksia maksaessasi käteistä? Käteisen käyttö vähenee jatkuvasti eikä monenkaan lompakosta löydy korttien lisäksi enää seteleitä tai kolikoita. Halinon logosta setelit eivät ole kuitenkaan vielä hetkeen kokonaan häviämässä, sillä käteisen tärkeys kasvaa esimerkiksi kriisitilanteissa.

Suomen Pankki on tehnyt laajaa selvitystyötä liittyen käteisen saatavuuteen ympäri Suomen ja korostanut, kuinka käteisen saatavuutta ja sen käyttömahdollisuuksia pitää jatkossakin vaalia. Erityisesti kriisitilanteissa, kuten pitkittyneen sähkökatkon aikana, käteisen olemassa olon merkitys vahvistuu.

 

Käteisen käyttö tänä päivänä

 

Erityisesti lähimaksu-toiminnon myötä kortilla maksaminen on yleistynyt ja pienempiä ostoksia maksetaan yhä useammin kortilla. Koronapandemian aikana ja sen jälkeen, olet saattanut kuulla maksusi yhteydessä, että liike ei ota vastaan käteismaksua.

Suomen Pankin selvityksen mukaan on tärkeää, että mahdollisuus käteisellä maksamiseen säilyy tulevaisuudessakin ja asiakkaan oikeudesta käteismaksuun on myös pidettävä kiinni.

Selvityksessä painotetaan myös, että jokaisella tulisi olla edes pieni käteisvara kokoajan saatavilla mahdollisten kriisitilanteiden varalle.

 

Käteisen tarve kriisitilanteissa

 

Energiakriisin myötä kansalaisten tulee osata valmistautua laajempiin sähkökatkoihin. Sähkökatkojen aikana maksupäätteet lopettavat nopeasti toimintansa, sillä ne toimivat verkkovirran avulla.

Sähkökatkon aikana maksaminen onnistuu käteisen avulla. Mahdollisen sähkökatkon aikana käteisen nostaminen ei enää ole mahdollista, vaan tilanteeseen pitää varautua ennalta.

 

Käteisen saatavuus Suomessa

 

Tiedätkö, mikä on sinulle lähin nostoautomaatti, josta pystyt käteistä saamaan? Perinteisten automaattien lisäksi useat kaupat tarjoavat mahdollisuuden käteisen nostoon.

Suomessa on kuitenkin useita kuntia ja laajempia alueita, joissa nostomahdollisuuksia on vain yksi. Kansalaisten on hyvä selvittää, missä on itselle lähin piste, josta käteistä voi nostaa.

Mikäli sinulla ei vielä ole nostettuna käteisen hätävaraa, kannattaa sellainen käydä nostamassa itselle!