19.3.2019

Kannattaako Business-luokan lennoista maksaa? Näin lentoluokat eroavat toisistaan

kannattaako-business-luokasta-maksaa

Lomalentoja varatessasi törmäät väistämättä lentoluokan valintaan ja huomaat parempien lentoluokkien maksavan selvästi edullisinta Economy-luokkaa enemmän. Tässä blogikirjoituksessa käymme läpi luokkien eroja, jotta voit punnita kannattaako esimerkiksi Business-luokan lennoista maksaa selvästi korkeampi hinta.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että eri lentoluokkien sisältämät palvelut ja muut ominaisuudet vaihtelevat huomattavasti eri lentoyhtiöiden välillä. Lentolippuja ostaessa on siis syytä tarkistaa, mitä juuri kyseisen yhtiön lentolippu sisältää eri luokissa.

 

Economy-luokka


Suurin mukavuuteen vaikuttava ero luokkien välillä on istuin- ja jalkatilan määrä. Edullisimmassa Economy-luokassa jalkatilan määrä on vähäisin ja istuimet ovat mukavuudeltaan vähäpätöisimmät. Istuimet ovat usein kahden tai kolmen riveissä.

Economy-luokkaan sisältyvät palvelut ovat niin ikään varsin suppeat. Lippuun ei välttämättä varsinkaan lyhyemmillä lennoilla sisälly ruokailua ilman lisämaksua. Jotkut lentoyhtiöt eivät tarjoile syötävää lainkaan Economy-luokassa vaan tarjolla on ainoastaan juomia, kuten kahvia ja teetä.

Pidemmillä, mannertenvälisillä lennoilla usein myös Economy-luokka sisältää lämpimän ruokailun. Monet lentoyhtiöt tarjoavat myös viihdejärjestelmän turistiluokan lipun ostaneiden käyttöön. Muut lisäpalvelut, kuten internet-yhteys, ovat usein lisämaksullisia.

Jotkut lentoyhtiöt tarjoavat myös niin sanottuja Premium Economy -luokan lentolippuja. Tämä luokka asettuu palveluiltaan, ominaisuuksiltaan ja hinnaltaan tavallisen Economy-luokan ja Business-luokan väliin. Premium Economy -liput tarjoavat usein pääsyn lentokentän lounge-tiloihin ja usein istuin on hieman edullisimman luokan istuimia tilavampi. Lisäksi viihdejärjestelmä saattaa olla kattavampi ja ruoka tasokkaampaa. Sallittu matkatavaroiden määrä voi olla myös suurempi.

 

Business-luokka


Busines-luokka on käytännössä kaikilta ominaisuuksiltaan Economy-luokkaa laadukkaampi vaihtoehto. Tämä näkyy kuitenkin lippujen hintaerossa: Business-luokan liput voivat maksaa jopa moninkertaisesti halvimpiin lippuihin verrattuna.

Rahalle saa kuitenkin myös vastinetta. Business-luokan lipun ostanut on usein oikeutettu nopeampaan lähtöselvitykseen ja turvatarkastukseen. Lisäksi lippu takaa lähes poikkeuksetta pääsyn lentokentän lounge-tiloihin, jossa tavallisesti tarjoillaan matkustusajankohdasta riippuva ruokailu ennen lentokoneeseen nousua.

Tärkeimmät erot näkyvät kuitenkin vasta lentokoneessa. Istuin on leveämpi, jalkatilaa on enemmän ja selkänoja kallistuu jopa vaakatasoon asti. Lisäksi ruokatarjoilu on selvästi tasokkaampaa ja se sekä virvokkeet sisältyvät lipun hintaan. Myös viihdejärjestelmä on todennäköisesti tasokkaampi.

 

First Class -luokka


First Class eli ensimmäinen luokka on ominaisuuksiltaan sekä hinnaltaan aivan toista luokkaa kahteen aikaisempaan verrattuna. Läheskään kaikki lentoyhtiöt eivät edes tarjoa ensimmäisen luokan lippuja, jolloin heidän tasokkain lentovaihtoehto on Business-luokka.

Luokan palvelut vaihtelevat sitä tarjoavien lentoyhtiöiden välillä runsaasti. Ensimmäiseen luokkaan kuuluu Business-luokan etujen lisäksi usein esimerkiksi yksityinen sviitti istuimen sijasta. Ruoka sekä virvokkeet ovat usein aivan huippuluokkaa ja palvelun taso on parasta mahdollista. Esimerkiksi Emirates Airlines on tarjonnut ykkösluokan matkustajilleen mahdollisuuden suihkussa käymiseen kesken lennon.