21.6.2023

Juhannuksena voi toivoa vaurautta vuodelle

Juhannus on tunnettu monella nimellä kuten yöttömän yön juhlana ja rakkauden juhlana. Juhannuksella on pitkät perinteet erityisesti Pohjoismaissa. Vielä 1800-luvulla juhannusta kutsuttiin Ukon juhlaksi, jolloin myös uskomukset vaurauden tavoittelusta olivat läsnä.

 

Vaurautta Ukon juhlana

 

Ukko eli Ukko ylijumala on suomalaisten ja karjalaisten muinainen sään ja sadon jumala. Läpi historian juhannuksen aikaan päivät ovat olleet pisimmillään sekä luonto kauneimmillaan. Entisaikaan vaurautta mitattiin ja ennustettiin sadon mukaan. Juhannus oli siis merkittävää aikaa tehdä taikoja sadolle, jotta loppuvuosi olisi vauras.

Vanhan käsityksen mukaan juhannuksena, kun luonto on kauneimmillaan ja elää murrosvaihetta, on luonnon voimat myös vahvimmillaan, jolloin on tärkeä aika vaikuttaa niihin.

 

Vaurauteen liittyvät perinteet

 

Edelleen perinteiset juhannustaiat ovat osa monien juhannuksen viettoa. Juhannustaiat liittyvät vahvasti rakkauteen ja kumppanin löytämiseen, mutta historiassa perinteet ovat liittyneet näiden lisäksi vahvasti myös vaurastumiseen.

Keskikesän öinä maan hedelmällisyys on voimakkaimmillaan. Juhannus oli oivaa aikaa tehdä taikoja omalle sadolle, jotta loppuvuoden vauraus pystyttiin varmistamaan.

Perinteisiin uskomuksiin kuului naapurin sadon onnen levittäminen omalle maalle. Tyypillistä oli kerätä naapurin pelloilta esimerkiksi kolme tähkää ja siirtää ne omalle maalle. Näin ollen naapurin vauraus siirtyi itselleen. Toinen keino oli kerätä naapurin pelloilta kastetta kankaaseen ja puristaa se omaan peltoon.

 

Vaurautta tänä päivänä

 

Tänä päivänä naapurin tontilta ei ole hyvä ottaa omalle maalle mitään, eikä tähän perinteeseen kannata enää tukeutua. Suuri osa meistä kuitenkin toivoo vaurautta tulevalle vuodelle tai vähintäänkin juhannuksen rientoihin.

Halinolla pystymme auttamaan juhannuksen rientojen kanssa ilman ylimääräisiä taikoja. Juhannuksen viettoon saattaa kulua yllättävänkin paljon rahaa, jonka vuoksi ylimääräinen rahoitus voi olla tervetullutta. Tutustu Halino-lainaamme ja nauti juhannuksesta ilman huolta vauraudesta!