Vappu on Suomessa yhtä aikaa kevään juhla, työväen päivä ja opiskelijoiden värikäs karnevaali. Se on monikerroksinen juhla, joka yhdistää historiaa, perinteitä ja yhteiskunnallista kehitystä.
Vappu on ollut Suomessa virallinen liputuspäivä vuodesta 1979 lähtien, jolloin sitä alettiin juhlia suomalaisen työn päivänä. Se on tärkeä muistutus siitä, että työ, sen merkitys ja tekijöidensä hyvinvointi ansaitsevat näkyvyyttä. Työelämässä on kautta historian taisteltu parempien oikeuksien puolesta ja monien oikeuksien, kuten kahdeksantuntisen työpäivän takana on pitkä ja päättäväinen kehityskulku.
Tänäkin päivänä vappu toimii muistutuksena siitä, että työelämä ei ole pysähtynyt, vaan se kehittyy jatkuvasti. Digitalisaatio, etätyö ja työhyvinvoinnin nousu agendalle ovat osoitus siitä, kuinka työn luonne muuttuu ja samalla muuttuvat myös työntekijöiden tarpeet ja odotukset.
Ylioppilaslakit, haalarit ja perinteiset vappuriehat kuuluvat olennaisesti vapun viettoon, ja opiskelijavappu on monille se näkyvin osa juhlaa. Mutta opiskelijavapun takana piilee enemmän kuin serpentiini ja sima, se on juhla tulevaisuuden osaajille.Vapun perinteisiin kuuluu opiskelijoiden symbolinen näkyvyys kaupunkikuvassa, kuten patsaan lakitus, ja se kertoo siitä, että koulutus, osaaminen ja yhteisöllisyys ovat yhä arvossaan suomalaisessa yhteiskunnassa.
Vapun juuret ulottuvat syvälle historiaan: aina keskiaikaisesta Walpurgista suomalaisiin kevätkarnevaaleihin. Se on ollut sekä pelloille päästetyn karjan suojelupäivä että torvien ja tulien juhla. Näistä vanhoista perinteistä kumpuaa se yhteisöllisyyden henki, joka edelleen leijuu ilmassa vapun aikaan.
Toivotamme kaikille iloista vappua!