8.2.2019

Hauskaa Lainan nimipäivää! Tiesitkö nämä asiat suomalaisista nimistä?

milloin-nimipäivä

Lainan nimipäivä


Tänään 8. helmikuuta vietetään blogille ajankohtaista Lainan nimipäivää, mistä syystä perehdyimme suomalaisiin nimiin ja nimipäiviin. Laina on ollut Suomen almanakassa jo vuodesta 1908. Nimen taustalla on ajatus siitä, että lapsi on vanhemmilleen Jumalan lahja, johon sisältyy myös kasvatusvastuu. Laina-nimi on Suomessa ollut yhteensä 10 471 naisella.

 

Millainen nimen tulee olla?


Suomenkielistä nimipäiväkalenteria on pidetty vuodesta 1705 alkaen ja nimipäiväalmanakkaa ylläpitää Helsingin yliopiston almanakkatoimisto. Nimipäiväalmanakkaa päivitetään viiden vuoden välein ja seuraava uudistus tehdään vuonna 2020. Tällä hetkellä voimassaoleva suomenkielinen nimipäiväkalenteri koostuu yhteensä 873 nimestä.

Suomessa lastaan ei voi nimetä miten tahansa ja nimenantoa säädellään lailla. Nimilain mukaan lapselle on annettava etunimi, joita saa olla enintään neljä. Lapsen nimeksi ei hyväksytä nimeä, joka on etunimeksi ilmeisen soveltumaton tai omiaan aiheuttamaan pahennusta tai haittaa. Etunimen tulee muodoltaan, sisällöltään ja kirjoitusasultaan vastata vakiintunutta etunimikäytäntöä sekä olla vakiintunut samalle sukupuolelle. Lapselle ei myöskään voi antaa samaa nimeä kuin hänen elossa olevalla sisaruksella.

 

Suomalaisten etunimet noudattavat trendiä


Väestörekisterikeskuksen nimipalvelun mukaan Suomen suosituimmat naisten nimet kautta aikain ovat Maria, Helena, Johanna, Anneli sekä Kaarina. Yleisimmät miesten nimet ovat puolestaan Juhani, Johannes, Olavi, Antero ja Tapani. Etunimitilastojen kärkinimet ovat kaikki perinteikkäitä ja usein esimerkiksi kristinuskoon liittyviä.

Ylen uutisen mukaan nimien trendikkyys näkyy toistuvissa sykleissä. Uutisessa on haastateltu Helsingin yliopiston almanakkatoimiston johtajaa Minna Saarelma-Paukkalaa, jonka mukaan nimet tulevat uudelleen muotiin 80 – 100 vuoden välein. Esimerkiksi 1900-luvun alun suositut nimet, kuten Eino ja Anna, ovat nykyään taas suosittuja.

Mikäli nimimuodin syklisyys jatkuu samanlaisena, voisi tulevina vuosina olla muodissa esimerkiksi 1930-luvun suosikkinimet. Nähtäväksi jää nostavatko esimerkiksi Johannes, Olavi, Kalevi, Annikki, Marjatta tai Liisa suosiotaan lasten niminä tulevina vuosina.