Tämä artikkeli on osa Halinon Fiksun taloudenhallinnan ABC -sarjaa, jossa pureudumme taloudenhallinnan keskeisiin osa-alueisiin. Aiemmissa artikkeleissa on käsitelty muun muassa budjetointia, velkojen hallintaa ja tulojen optimointia. Nyt siirrymme säästämiseen – yhteen tärkeimmästä keinosta rakentaa taloudellista turvaa ja toteuttaa tulevaisuuden tavoitteita.
Moni ajattelee, että säästäminen on vaikeaa, vaatii suuria tuloja tai tarkoittaa elämänlaadusta tinkimistä. Todellisuudessa säästäminen on ennen kaikkea suunnitelmallisuutta ja oikeiden tapojen löytämistä. Kun säästämisestä tekee automaattisen osan omaa taloudenhallintaa, siitä tulee vaivaton rutiini, joka tuo turvaa ja vapauttaa taloudellisiin päätöksiin.
Säästäminen on enemmän kuin rahoja siirtämistä tililtä toiselle. Se on tapa hallita omaa taloutta, varautua odottamattomiin menoihin ja toteuttaa unelmia. Säästöjen ansiosta voit välttää velkakierteen, selviytyä yllättävistä kuluista ilman taloudellista stressiä ja saavuttaa pitkän aikavälin tavoitteita, kuten asunnon oston tai eläkepäivien turvaamisen.
Säästäminen tuo myös mielenrauhaa. Taloudellinen puskurirahasto voi estää tilanteen, jossa joudut turvautumaan kulutusluottoihin tai luottokorttivelkaan äkillisten menojen yllättäessä. Tämä auttaa välttämään tarpeettomia korkokuluja ja parantaa pitkällä aikavälillä taloudellista tilannettasi.
Moni miettii, kuinka säästämisen voi aloittaa, jos rahaa tuntuu olevan niukasti. Tärkeintä on aloittaa vaikka vain pienellä summalla. Säästäminen ei vaadi suuria kertasiirtoja, vaan säännöllisyys on avainasemassa. Jos säästät vaikkapa 20 euroa kuukaudessa, se tarkoittaa 240 euroa vuodessa ja viidessä vuodessa jo 1200 euroa.
Helpoin tapa aloittaa on asettaa automaattinen säästösiirto heti palkkapäivänä. Näin säästät ensin ja elät jäljelle jäävällä summalla. Tätä kutustaan ’’maksa ensin itsellesi’’ -periaatteeksi. Kun säästäminen on automatisoitu, siitä tulee huomaamaton, mutta tehokas tapa kerryttää varallisuutta.
Toinen hyvä keino on seurata omaa kulutusta ja karsia turhia menoja. Esimerkiksi suoratoistopalvelut, kahvilakäynnit ja heräteostokset voivat viedä huomaamatta suuria summia kuukaudessa. Pienilläkin muutoksilla voi säästää merkittäviä summia ilman, että arjen laatu kärsii.
Säästämisessä tärkeintä on löytää tapa, joka sopii juuri omaan elämäntilanteeseesi. Tässä muutama konkreettinen keino säästöjen kerryttämiseen:
Moni liittää säästämiseen ajatuksen niukkuudesta ja elämästä, jossa kaikki kiva on kiellettyä. Todellisuudessa kyse on fiksuista valinnoista. Säästäminen ei tarkoita sitä, että et voi koskaan ostaa mitään mieluista – päinvastoin, se antaa mahdollisuuden käyttää rahaa niihin asioihin, jotka ovat sinulle aidosti tärkeitä.
Kun mietit omia rahankäyttötapojasi, kysy itseltäsi: ’’Onko tämä minulle oikeasti tärkeää?’’ Jos vastaus on kyllä, käytä rahasi siihen hyvillä mielin. Mutta jos huomaat kuluttavasi paljon asioihin, joilla ei ole sinulle suurta merkitystä, voit kohdentaa rahasi fiksummin – esimerkiksi säästöön tulevaisuuden unelmiasi varten.
Säästäminen ei ole joko-tai-päätös, vaan joustava tapa hallita taloutta. Olipa tavoitteesi säästämisen suhteen mikä tahansa, se kannattaa aloittaa jo tänään. Kun säästämisestä tulee luonnollinen osa arkea, se ei tunnu luopumiselta, vaan mahdollisuudelta. Jokainen säästetty euro on askel kohti taloudellisesti vapaampaa tulevaisuutta.