26.10.2018

Black Friday tulee taas, oletko valmis?

black-friday_laina

Yhdysvalloista lähtöisin oleva Black Friday tarjouspäivä on taas lähestymässä. Kaupat ovat heränneet päivän mahdollisuuksiin myös Suomessa. Vuonna 2018 päivää vietetään perjantaina 23. marraskuuta. Tässä kirjoituksessa koitamme avata Black Friday -hössötystä hieman.

 

Mikä Black Friday?

 

Black Friday on yksi Yhdysvaltain vilkkaimmista ostospäivistä. Marraskuinen päivä sijoittuu Kiitospäivän jälkeiselle perjantaille.

Black Friday on perinteisesti ollut hyvien tarjousten aikaa, ja nykyään myös Suomessa monet kaupat tekevät ostamisesta erityisen houkuttelevaa. Alla kahdeksan kiinnostavaa seikkaa Black Fridayn historiasta:

 

 1. Alkuperäinen Black Friday eli musta perjantai viittasi pörssiromahduksiin, mustiin päiviin. Jo syyskuussa vuonna 1869 termiä käytettiin kullan hinnan romahtamisen yhteydessä.
 2. Kiitospäivän jälkeisenä perjantaina joissain tavarataloissa järjestettiin joulupukin paraati joulusesongin alkamisen merkiksi. Näin tehtiin ensin Kanadassa, josta Amerikkalainen Macy's tavaratalo lainasi sen omiin markkinointiponnisteluihin 1900-luvun alkupuoliskolla.
 3. Kiitospäivän viettämisen perinne alkoi 1800 luvun puolessa välissä, sijoittuen marraskuun neljänteen tai viidenteen torstaihin. Osin kauppiaiden toiveista, kiitospäivä lukittiin kuukauden neljänteen torstaihin. Näin joulun ostoskausi olisi viikon pidempi.
 4. "Black Friday" -termin historia alkaa viime vuosisadan puolivälin jälkeen. Philadelphiassa poliisivoimat puhuivat perjantaista mustana, koska liikenne ja pakokaasut lisääntyivät hurjasti. Kauppiaat pitivät enemmän Big Fridaysta eli isosta perjantaista, mutta tämä nimi ei jäänyt samalla tavalla ihmisten mieliin.
 5. Lopullisesti "Black Friday" -nimi löi itsensä läpi vasta 1990-luvulla, termin levitessä ympäri yhdysvaltoja.
 6. Legendana kerrotaan myös, että nimi juontuisi päivästä, jolloin kaupat pääsisivät tuloksissaan plussan puolelle, ns. punaisesta mustalle. Tästä ei kuitenkaan ole todisteita.
 7. Suomessa päivä on viime vuosina saanut lisää nostetta, vaikka Suomessa ei kiitospäivää vietetäkään. Rallikuski Marcus Grönholm on ollut Suomessa yksi päivän isistä. Vuodesta 2011 alkaen päivää on vietetty hänen omistamassaan kauppakeskus Strandissa Inkoossa. Sittemmin muun muassa elektroniikkakauppa Gigantti on mainostanut päivää näkyvästi.
 8. Black Fridaytä seuraavaa maanantaita kutsutaan Cyber Mondayksi, verkkokauppojen omaksi tarjouspäiväksi. Tarjouksia siis satelee koko pidennetyn viikonlopun ajan.


Lähde: BBC

 

Black Friday tarjouksia vuonna 2018

 

Hyviä tarjouksia on erityisesti monella elektroniikkakauppiaalla, mutta päivää käytetään jo erittäin laajasti. Moni pienikin kauppa haluaa olla mukana hulinassa.

Hyviä paikkoja metsästää tarjouksia on sosiaalinen media. Myös monet kauppakeskukset kokoavat omat katalogit Black Friday tarjouksia varten.

Vuonna 2018 ainakin seuraavat kauppiaat ovat mukana Black Fridayssa:

 

 • Gigantti
 • Verkkokauppa.com
 • Power
 • Intersport
 • TUI
 • Zalando
 • XXL
 • Telia

 

Jo ilmoittaneiden kauppojen lisäksi tarjouksia tosiaan on myös monella pienellä kaupalla, ja lähestulkoon jokaisessa kauppakeskuksessa.

 

Onko Black Fridayssa järkeä?

 

Black Friday aikana on mahdollista tehdä löytöjä. Tarjoukset ovat monesti vuoden parhaimpia. Joten jos mielessä on ollut jokin tietty tuote tai palvelu jo pidempään, se kannattaa toki ostaa alennuksesta täyden hinnan sijaan.

Ostamisen ei kuitenkaan kannata antaa riistäytyä käsistä pelkästään halpojen hintojen takia, sillä turhaa tavaraa ei kannata oman taloudenkaan takia ostaa.

Black Fridayn vastareaktiona samalla päivällä on muodostunut myös Älä osta mitään -päivä, jossa nimensä mukaiseksi pitäisi välttää ostosten tekemistä. Tämäkin teemapäivä on jo yli 20 vuotta vanha, sillä ensimmäisen kerran sitä vietettiin jo vuonna 1992. Päivällä halutaan muistuttaa että maapallon kantokyky tavaralle on rajallinen ja moni ostettu tavara päätyy kaatopaikalle kuormittamaan luontoa.

 

Halinon avulla voit hyödyntää tarjoukset

 

Black Fridayn tarjouksen voi hyödyntää myös Halinon avulla. Lainaa voi hakea vaikka 1000 euroa, jolla esimerkiksi voi tehdä joulun lahjaostokset jo marraskuun puolella, ja hyödyntää samalla parhaat tarjoukset.