10.7.2018

Asiakastarina: Timo, 46, yhdisti pikavippinsä kulutusluotolla

lainojen-yhdistäminen-yhdistelylaina

Pirkanmaalta kotoisin oleva 46-vuotias Timo oli kohdannut yllättäviä menoeriä viimeisen muutaman vuoden aikana. Hänen omat rahansa eivät niiden maksamiseen riittäneet ja Timo olikin nostanut useamman, muutaman sadan euron suuruisen pikalainan. Lisäksi Timolla oli yksi 3000 euron joustoluotto.

 

Lainojen korkokulut olivat korkeat


Kuluttajasuojalain (KSL) mukaan alle 2000 euron lainojen todellinen vuosikorko saa olla korkeintaan 50 prosenttiyksikköä viitekoron lisäksi. Timon muutaman sadan euron pikalainojen todelliset vuosikorot olivatkin juuri tämän rajan verran. Koska KSL:n korkokatto ei koske yli 2000 euron lainoja, perittiin Timon 3000 euron joustoluotosta lähes 100 prosentin todellista vuosikorkoa.

Suurien vuosikorkojen vuoksi Timo maksoi lainoistaan suuria kuukausieriä. Yhteenlaskettuna näiden lainojen kuukausierät olivat useita satoja euroja kuukaudessa. Korkeat kuukausierät saivat Timon talouden sekaisin ja meinasivat ajaa hänet vararikkoon.

 

Lainojen yhdistäminen kannatti


Timo päätti hakea yhdistelylainaa. Sen avulla hän maksoi muut lainansa pois välittömästi ja lyhensi tämän jälkeen vain yhtä lainaa. Näin hänen ei tarvinnut maksaa useamman lainan hallinnointimaksuja ja lisäksi myös vuosikorko oli matalampi. Koska Timo valitsi lainojen yhdistämiseen Halino-lainan, hän ei joutunut maksamaan koron lisäksi mitään muita kuluja. Hän ei siis maksanut esimerkiksi lainan avaamisesta eikä häneltä veloitettu kuukausittaisia laskutus- tai tilinhoitomaksuja.

Lainojen yhdistämiseen otettu 4000 euron laina ei pidentänyt Timon lainanmaksuaikaa alkuperäisten lainojen kolmen vuoden laina-ajasta lainkaan. Sen sijaan yhteenlasketut kuukausimaksut putosivat hieman alle 300 eurosta 147 euroon. Pelkästään uudelleenjärjestämällä lainansa Timo siis säästi yli 150 euroa kuukaudessa. Mikäli yhdistelylaina sopisi myös omaan tilanteeseesi, suositteleme lukemaan lisää lainasta.

Asiakastarina-sarja käsittelee elämäntilanteita, joissa rahantarve ilmeistyy yllättäen ja sekoittaa henkilön talouden. Halino-lainan avulla talous voidaan saada kuntoon ja elämä taas raiteilleen.